MFC MynSkip en Kruidwandelingen in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

MFC MynSkip en Kruidwandelingen in de Weekend Nieuwsshow

zondag 20 juni 2021

DE WESTEREEN  – In de Weekend Nieuwsshow van zaterdag 19 juni was weer aandacht voor diverse onderwerpen. Roel Dijkstra reageerde in onze uitzending namens de stichting MFCMyn Skip Feanwalden op de uitspraak van de bestuursrechter in de zaak over de subsidieverlening aan MFC MynSkip in Feanwâlden.

Die heeft in haar uitspraak aangegeven dat ten onrechte de eerder toegekende subsidie zijn geweigerd. De verleende subsidies blijven dus in stand en zullen door de gemeenteraad verder behandeld moeten worden. Het college van burgemeester en wethouders heeft nog de mogelijkheid om binnen zes weken in hoger beroep te gaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Dijkstra hoopt echter dat het niet zover zal komen. Het bestuur zou graag in gesprek willen gaan met de gemeente over deze kwestie.

De werkgroep ‘ Veilig Buitengebied’ is een project gestart om de veiligheid in het buitengebied van Noardeast-Fryslan en Dantumadeel te verbeteren. We belden met Rini ten Grotenhuis van Centrum van criminaliteitspreventie, ze vertelde dat deze werkgroep bestaat uit publieke en private partijen die samen aan de slag gaan om het buitengebied veilig te krijgen en veilig te houden.
Om inzicht te krijgen in mogelijke criminele activiteiten worden de bewoners van de buitengebieden gevraagd om anoniem een online enquête in te vullen. Naar aanleiding van de uitkomst zullen er maatregelen genomen worden. U kunt de enquête invullen via http://bit.ly/veilig-buitengebied.

De actiegroep ‘ Vrije Horizon ‘ van Schiermonnikoog is afgelopen week naar Den Haag afgereisd om een petitie tegen de stroomkabels door het eiland. Ilja Zonneveld vertelde hier namens de actiegroep meer over. De petitie is inmiddels al zo’n 35000 keer ondertekent en aangeboden aan Kamerleden van PvdA , GroenLinks, SP, ChristenUnie, D66 en de BBB. De actiegroep is tevreden met deze actie die ook wordt ondersteund door Natuurmonumenten en de Waddenvereniging.

Kabel Noord zal geen glasvezelkabel aanleggen in de dorpen waar al een coax-kabel ligt, die de grijze gebieden worden genoemd. De kabelbeheerder zal zich wat dat betreft voorlopig beperken tot het buitengebied, waar alleen internet mogelijk is via de telefoon of ADSL: dit zijn de zogeheten witte gebieden. Sjoerd Keizer heeft namens de fractie van S!N, Sociaal in Noardeast-Fryslân schriftelijke vragen aan het college gesteld hierover. Het feit dat er steeds meer mensen thuiswerken is een goede internet-verbinding wel belangrijk zo zegt Keizer. De vragen die S!N stelt zijn o.a: Welke gevolgen heeft dit voor onze regio? En komen hier andere bedrijven op af (concurrenten )? die misschien wel glasvezel kunnen aanleggen? Wat zijn de consequenties voor de kleinere dorpen op den duur? Binnen 6 weken hoopt de fractie antwoord te hebben van het college.

Hoe blij je fit in Coronatijd? Lifestyle Coach Angelique Drent van ADLC vertelde meer over de mogelijkheden van hun centrum in Earnewald. Bij dit centrum kan men terecht voor Beweging, Beauty en Voeding en Leefstijl. Veel mensen uit de 3 Noordelijke provincies weten de weg naar dit centrum te vinden. Voor meer info kan men terecht op de website: https://www.adlc.frl

Doeke Dijkstra vertelde in onze uitzending meer over het Readtsjerkje yn Roodkerk dit kerkje is van 3 juli t/m 11 september geopend voor publiek. Ook is hier een expositie te zien van de kunstenares Doet Boersma. Meer info is te vinden op: https://www.readtsjerkje.nl

De vraag naar AED en reanimatiecursussen is toegenomen, dat merkt ook Etie Post van de EHBO-vereniging Dokkum. Dit naar aanleiding van de hartstilstand van Christian Eriksen op het EK. Snel handelen na een hartstilstand is van het grootste belang zo zegt Post. De Automatische Externe Defribilator wordt de laatste tijd steeds meer gebruikt naast de normale reanimatie. In onze regio zijn ook steeds meer AED’s beschikbaar.

Voor de prijsvraagrubriek belden we deze week met Alex Wijnsma van cadeauvoordeel uit de Westereen. Voor de winnaar of winnares ligt een kadobon klaar van 25 euro die besteed kan worden in de winkel van cadeauvoordeel.

Tjitske Postma van de Krudwiizer in Noordbergum vertelde in onze uitzending meer over de bijzondere kruidenwandelingen die ze organiseert. Tijdens deze wandelingen kom je er achter wat voor boodschappen de natuur je kan brengen. Ook kan je een eigen thema inbrengen of een vraag stellen. De wandelingen worden gehouden van mei t/m september. Meer info of aanmelden kan via: http://www.krudwiizer.nl/kruidenwandelingen.html

Op zaterdag 3 juli vindt op het Tolhuispark in Dokkum de Bonifatiuscup plaats voor U13 en U15 teams. Het toernooi wordt georganiseerd door CSV Be Quick Dokkum en VV Dokkum. Sjoerd Radersma van de organisatie van de Bonifatiuscup is zeer verheugd dat door de recente versoepelingen het toch mogelijk is de editie van 2021 te organiseren zo vertelde hij in onze uitzending. Het programma is zo goed als rond. Het thema is ‘ Voetbalbeleving voor de Jeugd’ Er hebben zich al diverse clubs opgegeven waaronder: VV Balk , Be Quick 1887, SC Bolsward en CSVV Amersfoort. De Bonifatiuscup wordt gehouden op 3 juli en zal om 9 uur geopend worden door Burgemeester Kramer.

Bijna 4 jaar na de enorme brand in het Lichtpunt in Kollumerzwaag staan er inmiddels twee gloednieuwe appartementencomplexen. Verslaggever Ben de Jager nam een kijkje en maakte hier een reportage over. De nieuwe appartementencomplexen zijn energiezuinig en gasloos gebouwd. Er kan worden gekookt op inductie en met behulp van warmtepompen wordt de woning verwarmd. Ook liggen er zonnepanelen op de daken.In het Lichtpunt worden onder andere mensen opgevangen die met zichzelf in de knoop zitten. Op termijn is het de bedoeling om de bewoners van het Lichtpunt de samenleving weer in te helpen. Tot een bewoner klaar is voor de reïntegratie, kunnen zij een appartement huren van het Lichtpunt.Voor genodigden wordt zowel vrijdag 25 juni als zaterdag 26 juni een ‘open huis’ georganiseerd.

De uitzending werd afgesloten met een Column van Theo Mulder met als titel: ‘ Een Prikje van een Prikkie’

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio