Minister: Nog teveel onduidelijk over gaswinning boven Schiermonnikoog · Foto('s): ANP
  ANP

Minister: Nog teveel onduidelijk over gaswinning boven Schiermonnikoog

donderdag 22 juli 2021

SCHIERMONNIKOOG – Er komt geen vergunning voor gasboringen boven Schiermonnikoog, als er niet goed gekeken is naar de gevolgen die de boringen hebben voor de natuur. Dat zegt minister Stef Blok van Economische Zaken, schrijft Omrop Fryslân.

Er zijn plannen voor gasboringen boven Schiermonnikoog, in het gebied Borkumse Stenen, in de Noordzee. Dat gebied is aangewezen als een te beschermen gebied.

“Dat daar een boorplatform komt, is niet onmogelijk”, zegt voorzitter Marieke van Rhijn van de commissie die het milieueffect bekeken heeft, “maar dan moet je wel heel goed onderbouwen waarom het precies daar moet komen, en niet op een andere plek.” Over die onderbouwing is ze “niet helemaal tevreden.”

Volgens Van Rhijn moet ook goed onderbouwd worden waarom het überhaupt nodig is om naar gas te boren. “Er woedt een enorme maatschappelijke discussie over olie en gas. En hier wordt een nieuwe winning voorzien, voor vele tientallen jaren.”

Er moet meer onderzoek gedaan worden, voordat de commissie groen licht kan geven, zegt Van Rhijn. De minister volgt haar advies.

Ze maakt haar onder andere zorgen over zwarte zee-eenden. Die zouden verstoord kunnen worden door helikopters, die van en naar het boorplatform vliegen. Daar is te weinig onderzoek naar gedaan, zegt ze. “Misschien valt het mee, maar dat moet onderzocht worden.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 18:00
    Ouwe Meuk
    Leo Smidt
  • 18:00 - 19:00
    Willem yn 'e Jûn
    Willem Mulder
  • 19:00 - 20:00
    Fryslân Fan
    Jaap van der Laan
  • 20:00 - 21:00
    Werom yn de tiid
    Sietse Weistra
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio