Minister wil niet vooruitlopen op gaswinning Burgum: na de zomer besluit · Foto('s): Omrop Fryslân Sian Wierda
  Omrop Fryslân Sian Wierda

Minister wil niet vooruitlopen op gaswinning Burgum: na de zomer besluit

woensdag 09 juni 2021

DEN HAAG – Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat wil nog niet vooruitlopen op de gaswinningsplannen van Vermilion bij het veld Tietjerk. Dat zegt hij in reactie op vragen van Tweede Kamerlid Aukje de Vries (VVD) uit Leeuwarden. Niet eerder dan na de zomer komt het ontwerp-besluit naar buiten. Zo schrijft Omrop Fryslân

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) liet weten dat het te gevaarlijk zou zijn om meer gas te winnen rond Burgum. Het bedrijf Vermilion wil drie gasvelden in het noordoosten van de provincie uitbreiden. Maar volgens het SodM levert dat risico’s op voor bijvoorbeeld het grond- en oppervlaktewater.

Negatief advies van SodM

Minister Blok schrijft bekend te zijn met de zorgen over gaswinning uit kleine velden. Hij geeft ook toe dat hij een negatief advies heeft gekregen van het SodM over het grote gaswinningsplan in de driehoek Drachten-Kootstertille-Suwâld, voor maximaal 11,5 miljard kuub tot 2050.

Toch wil blok het advies nog niet voortijdig openbaren. Want hij heeft ook het advies van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek, de Technische Commissie Bodembeweging, de provincie, gemeenten, het waterschap en de Mijnraad nodig.

Na de zomer

“Een ontwerp-besluit zal daardoor nog enkele maanden op zich laten wachten en niet eerder dan na de zomer ter inzage worden gelegd,” zo laat Blok weten. Dan wordt ook het advies van het SodM openbaar. De minister benadrukt wel dat het niet per se zo hoef te zijn dat het plan enkel volledig goedgekeurd of afgewezen kan worden. De instemming kan ook beperkt worden tot een deel van het plan.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio