Mogelijk dertien nieuwe appartementen in De Westereen · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Mogelijk dertien nieuwe appartementen in De Westereen

dinsdag 25 april 2023

DE WESTEREEN – Er verrijst in de toekomst mogelijk een appartementencomplex met dertien woningen aan de Skriesstrjitte in De Westereen. Het is de bedoeling dat het complex op het voormalige bibliotheekterrein komt te staan.

In mei 2015 verhuisde de bibliotheek van de Skriesstrjitte naar de Badhúswei. Het gebouw werd gesloopt en sindsdien ligt het terrein braak. De initiatiefnemer heeft plannen voor dertien appartementen verdeeld over drie bouwlagen met balkons en dakterras.

Eromheen moeten groenvoorzieningen komen, parkeerruimte en garages en bergingen. Het gaat om koopappartementen. Wie de doelgroep is, is niet duidelijk.

Lytsewâld BV koopt voormalige bibliotheek

Bestemmingsplan aanpassen

Op het terrein ligt nu geen woonbestemming, waardoor het bestemmingsplan moet worden aangepast. De gemeenteraad van Dantumadiel gaf dinsdagavond een voorlopige Verklaring van Geen Bedenkingen af voor de plannen. Zowel de ontwerpverklaring als de ontwerpvergunning worden zes weken ter inzage gelegd, zodat omwonenden eventueel zienswijzen kunnen indienen.

Grote vraag naar woningen

De raad was enthousiast over de bouwplannen. “It is in moaie oanfolling foar it doarp en it soe moai wêze as it moarn al boud wurde soe”, zei Johan Wijbenga van Sociaal Links. Er is grote vraag in De Westereen naar nieuwe woningen, beaamt Heerke Kooistra (SGP): “It makket ek trochstream op de wenningmerk mooglik.”

Jouke Feddema van ChristenUnie hoopte dat er in andere dorpen gelijke initiatieven zouden ontstaan. Volgens wethouder Gerben Wiersma is er grote interesse voor de appartementen. Zo veel zelfs dat er bij wijze van spreken een tweede complex gebouwd zou kunnen worden, zo schetste de wethouder uit gesprekken met de initiatiefnemer.

Zelf bouwen

Sociaal Links vroeg zich nog wel af of bouwen door externe partijen niet te duur is. De fractie stelde voor dat het college onderzoek doet naar het zelf bouwen van woningen en het opzetten van een woningbedrijf. Die motie kon op steun rekenen van het CDA, SGP en ChristenUnie. BVNL en Gemeentebelangen Dantumadiel waren tegen. De raad stemde wel unaniem voor de bouw van de appartementen

FNP-raadsleden Ferry van der Ploeg en Jouke Jan Postma, Klaas Houtstra en Hilbrand Visser (CDA) en Thealize Kooistra-Roorda van Gemeentebelangen Dantumadiel waren afwezig.

Auteur: Gjaldau Sijtsma - RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio