Museumweekend met rondleidingen Schierstins, tuin en tekeningen · Foto('s): Eigen foto´s
  Eigen foto´s

Museumweekend met rondleidingen Schierstins, tuin en tekeningen

donderdag 24 maart 2022

FEANWALDEN – Bij De Schierstins te Feanwâlden worden tijdens het Museumweekend op zaterdag 9 en zondag 10 april rondleidingen gehouden langs de stinzenplanten en door het gebouw. Deskundige gidsen vertellen de bezoekers over de stinzenplanten en de historie van de stins. Sigrid Frensen geeft uitleg over haar prachtige botanische tekeningen, die geëxposeerd worden in de zaal.

In De Schierstins is een expositie over ‘Het Laatste Friese Torenkasteel’ en over de schrijver Theun de Vries te bezichtigen. Botanisch tekenaar Sigrid Frensen is beide middagen aanwezig om over haar expositie ‘Botanisch Gezien´ te vertellen of zelf te tekenen. Zij toont in de Schierstins prachtige tekeningen van planten, soms compleet met bloem en bol. Je ziet dus de plant nog beter dan wanneer die buiten staat.

Het bijzondere van de Schierstins-tuin is dat het de meeste soorten stinzenplanten op zo’n relatief kleine oppervlakte in Friesland herbergt. Wat de Schierstins-tuin ook apart maakt, is het feit dat de stinzenplanten de naam als soort hebben gekregen dankzij de inwoners van Feanwâlden. Vroeger stond de tuin van het monumentale gebouw vol met de witte bloemen van het Haarlems klokkenspel. De dorpsbewoners noemden ze de ‘stinseblomkes’. Dr. J. Botke is de eerste die deze naam op schrift heeft gesteld.

De rondleidingen en openingstijden zijn tussen 13.30-17.00 uur. Omdat het Museumweekend is, is de entreeprijs van De Schierstins dat weekend de helft van de normale prijs.

 

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Museumweekend met rondleidingen Schierstins, tuin en tekeningen · Foto('s): Eigen foto´s
  Eigen foto´s

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio