Myn Stadsje is nu verkrijgbaar in de boekhandel · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Myn Stadsje is nu verkrijgbaar in de boekhandel

zaterdag 27 juni 2020

DOKKUM – De stichting Historia Doccumensis brengt, nu de corona-maatregelen weer wat versoepeld worden en de stad vol met bezoekers is, een bundeltje uit in het Dokkumer Stadsfries, geschreven door Warner B. Banga. ‘Myn Stadsje’ is een bundel vol verhaaltjes en versjes over Dokkum en Dokkumers met prachtige sfeerbeelden en afbeeldingen van de noordelijkste stad van Nederland.

Banga, één van de leden van ‘Ut Genoatskap foar ut gebrúk fan ut Dokkumers’ maakt zich zorgen over het verdwijnen van het Dokkumer straatdialect. Op het omslag schrijft hij dan ook: ‘Dit boekje hew ik maakt om de taal fan myn hart en fan myn stadsje fast te lêgen; foar myn frou, kynders en kleinkynders, mar òk foar elk dy’t om taal geeft. Ut is allegaar taal, mar wel un taal dy’t steeds mear ferdwynt…’

Persoonlijk document
Onlangs lanceerde ‘Ut Genoatskap’ zijn nieuwe website www.dokkumers.nl , waarop informatie te vinden is over het Stads en de proza en poëzie die in de loop der jaren in het Dokkumer dialect verschenen is. Dat bleek een vrij magere oogst te zijn, waarop Banga besloot om zelf voor zijn vrouw en (klein)kinderen wat gedichtjes te schrijven. Versjes over Dokkum, de molens, de leugenbank, de ijsfontein, het bierbrouwen, zomer en winter in Dokkum, maar ook over ‘syn skatsje en kleinkynders’. Het werd daardoor een heel persoonlijk document, waarover hij van familie en vrienden zoveel positieve reacties kreeg, dat besloten werd om het bundeltje toch ook uit te geven voor een breder publiek.
Warner B. Banga schrijft met andere leden van Ut Genoatskap ook regelmatig columns in het Dokkumers op de internetkrant In-Dokkum, waarvan er ook een aantal is opgenomen in ‘MYN STADSJE’. Daarnaast selecteerde hij enkele gedichten van andere Dokkumer dichters, zoals Tiete Douma-de Vries die in de vorige eeuw vaak poëzie over Dokkum publiceerde. Banga zegt daarover: ‘Ferskillende gedichten fan andere ouwe Dokkumers binne opnommen in dit bundeltsje om un moaier beeld te krijen fan hoe ’t de stad froeger war, mar òk hoe gaaf Dokkum noch altyd is.’

Un moai pryske
‘MYN STADSJE’ is dankzij subsidies van de Provincie Fryslân, de Gemeente Noardeast-Fryslân en Stichting Het Dokkumer Stadsfonds voor ‘un moai pryske’ verkrijgbaar in de boekhandel of via de website www.historia-doccumensis.nl  (onder Publicaties) in een hardcover of een paperback versie. De donateurs van de Stichting Oud-Dockum krijgen het boekwerkje overigens gratis aangeboden, aangezien de stichting door de corona-epidemie dit voorjaar geen activiteiten kon organiseren.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Bertus Hatzmann
  Bertus Hatzmann van 18.00-20.00 uur met muziek en info.
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact · Privacy Statement RTV NOF · Disclaimer · Organisatie · Vrijwilliger worden?