Nationale Molendag met het thema ‘Ontmoet de molenaar’ · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Nationale Molendag met het thema ‘Ontmoet de molenaar’

vrijdag 11 mei 2018

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden. In heel Nederland zetten molenaars de deuren van hun molen open voor publiek. In Fryslân doen ruim vijftig molens mee aan de Nationale Molendag.

Ontmoet de molenaar
It Gild Fryske Mounders, de opleider van nieuwe vrijwillige molenaars en Stichting De Fryske Mole zijn trots dat zoveel moleneigenaren en molenaars in Fryslân altijd enthousiast meedoen met open dagen. Het molenaarsambacht is in 2017 door Unesco op de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid geplaatst. ‘Ontmoet de molenaar’ is dit jaar het thema van Nationale Molendag. Voorzitter van De Fryske Mole, Wiepke Schukken vertelt: “Het is ontzettend belangrijk én leuk om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de molens. De molenaar vertelt graag alles over ‘zijn’ molen en laat zien hoe de molen werkt. We nodigen molenliefhebbers, toeristen en juist ook mensen die dichtbij de molen wonen uit om nu toch eens langs te gaan voor een bezoekje aan de molen.” Dat is tegelijk een mooie gelegenheid om te kijken of vrijwillig molenaar worden iets voor jou is. Het Gild Fryske Mounders verstrekt graag informatie.

Extraatjes bij de Friese molens
Het is een belevenis om in een molen te staan en mee te maken hoe het voelt als die grote wieken draaien. Bij veel van de molens die open zijn op de Nationale Molendag, is zelfs nog meer te zien en te beleven . Zo viert molen De Kaai in Sloten op 12 mei het 90-jarig bestaan van de molenvereniging met een extra expositie, rondleidingen, activiteiten voor kinderen en er worden poffertjes gebakken. Bij de Skalsumer Mole bij Franeker is een demonstratie eendenkorf vlechten. Bij de Slachdykster Mûne bij Alde Leie kunnen de bezoekers luisteren naar mooie molenverhalen van een echte verhalenverteller.

Alle deelnemende molens, de extra activiteiten en tips voor fietsroutes in de buurt staan op de website van De Hollandsche Molen www.molens.nl/nationalemolendag/

Gratis Molen Ontdekboekje voor de jongsten
Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar. Dit boekje staat vol met leuke raadseltjes, puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio