Boek over particulier natuurbeheer in Fryslân · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Boek over particulier natuurbeheer in Fryslân

woensdag 03 mei 2017

Portretten en verhalen van 55 particulier natuurbeheerders in Fryslân zijn gebundeld in één boek. Op woensdag 3 mei presenteerde gedeputeerde Johannes Kramer het boek “Particulier Natuurbeheer in Fryslân”. Een boek dat een inspiratiebron voor anderen kan zijn en kansen biedt voor het natuurbeleid van de provincie.

“Ik hou van natuur”
Houden van de natuur, dat doen ze allemaal. De particulier natuurbeheerders willen het Friese landschap mooi houden. Met name daarom vormden deze voormalige boeren of particulieren om naar natuur. Tijdens de interviews kwam naar voren hoe professioneel deze mensen te werk gaan. Sommigen deden de kennis gaande weg op, en soms kregen ze hulp van deskundige organisaties zoals Landschapsbeheer Friesland. Dankzij de ‘eigen wijsheid’ van particulieren zijn sommige gebieden bewaard gebleven en zijn pareltjes ontstaan in het landschap, zoals de natte, bloemrijke weilanden waar de weidevogels zoals de grutto en kievit van profiteren.

Een verbetering door individuele aanpak van de provincie
Na de boekpresentatie – waar particulier natuurbeheerders, familieleden en andere betrokken voor waren uitgenodigd – gingen genodigden met elkaar en met gedeputeerde Johannes Kramer in gesprek. Natuurbeheerders vertelden dat ze soms vastliepen in de regels van de overheid. Tegenwoordig pakt de provincie het persoonlijker aan. Dat betekent dat vanuit heldere kaders en beschikbare financiën een grondeigenaar een concreet aanbod wordt gedaan. Bij deze individuele benadering, kan de provincie assistentie verlenen bij administratieve zaken. Ook kan de provincie advies geven over het toekomstige beheer.

Onderzoek
De afgelopen tijd is schrijfster en particulier natuurbeheerster Josefien Oude Munnink langs particulier natuurbeheerders in Fryslân geweest. Naar een idee Van Tineke de Vries (particulier natuurbeheerder en directeur van Part-Ner) en in opdracht van de provincie Fryslân verzamelde zij gepassioneerde verhalen en ervaringen over particulier natuurbeheer.

Cijfers
In Fryslân beheren de particulier beheerders in totaal ongeveer 4.000 hectare. De variëteit in omvang is groot. Er zijn particulieren die één hectare grond als natuur beheren en er zijn er die honderden hectares natuur beheren. De particuliere terreinen liggen binnen het Natuurnetwerk Nederland (NNN), voorheen bekend als de EHS. Ze verbinden en vergroten natuurgebieden voor optimale leefgebieden voor planten en dieren.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?