Nieuwe bundel van Akke Brouwer heet Pleatspetear · Foto('s): 

Nieuwe bundel van Akke Brouwer heet Pleatspetear

zaterdag 05 september 2020

DOKKUM – De stichting Historia Doccumensis brengt binnenkort een poëtisch document uit onder de titel ‘PLEATSPETEAR’. De bundel is geschreven door dichteres Akke Brouwer uit Hantum en gaat over de geschiedenis van het landschap en de teloorgang van het boerenbedrijf in Noordoost-Fryslân: het wekt de plattelandscultuur op een unieke manier tot leven.

Aan ‘PLEATSPETEAR’ is een programma van voordrachtskunst en muziek verbonden, dat later dit jaar in première zal gaan. Om financiering van het project mogelijk te maken wordt een voorinteken-actie gestart.

Poëtisch historisch document
De gedichten zijn door Akke Brouwer geschreven op een historisch boerenerf in Hantumhuizen, waar vanaf 1435 de Elinga- of Heringastate stond en waar in de loop der tijd vele kop-hals-rompboerderijen hebben gestaan. Op deze plek, waar akkerbouw en veeteelt bedreven werd, is onder andere de historicus Ds. J.J.Kalma geboren.

Akke Brouwer kreeg in 2015 van de huidige eigenaar Minne van Oosten de gelegenheid om in de leegstaande boerderij gedichten te schrijven. Zij liet zich inspireren door de bijzondere plek en haar vroegere bewoners, deed onderzoek naar de historie van de boerderij, het omliggende landschap, het dorp en de kerk in Hantumhuizen. Haar werk resulteerde in een tweetalig poëtisch historisch document dat in opmaak van Warner B. Banga uit Dokkum wordt uitgegeven door de Stichting Historia Doccumensis. De gedichten ademen een sfeer van nostalgie en zijn vertaald in het Fries in samenwerking met Corry Boelens uit Dokkum.

Poëzie-performance
De voorstelling ‘PLEATSPETEAR’ is een bijzondere combinatie van voordrachtskunst door Akke Brouwer en pianomuziek van Joke Groen uit Hantumhuizen. Het programma geeft zo in woord en klank een beeld van het boerenleven op het Friese platteland door de eeuwen heen. De muziek in ‘PLEATSPETEAR’ omvat diverse muziekstijlen, waaronder de klassieken en impressionisten, en improvisaties op piano en accordeon. De performance wordt zowel in het Nederlands als in het Fries gepresenteerd. Muziek en gesproken woord wisselen elkaar af en zorgen voor een harmonisch geheel.

De performance gaat later dit jaar in première bij de presentatie van het gelijknamige boekwerk, waarin geschreven tekst in combinatie met historisch en sfeervol beeldmateriaal een blijvend document vormen. Daarna hoopt men met de performance door heel Fryslân op tournee te kunnen gaan en zal deze worden aangeboden aan Fryske Kriten om ùtens.

Voorintekening
Belangstellenden voor het poëtisch document kunnen vóór 1 november intekenen via de website www.historia-doccumensis.nl (onder Publicaties bij PLEATSPETEAR). Het boek verschijnt in november.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio