Noardeast-Fryslân dient aanvraag in voor aardgasvrije proeftuin Anjum · Foto('s): Gemeente Noardeast-Fryslân
  Gemeente Noardeast-Fryslân

Noardeast-Fryslân dient aanvraag in voor aardgasvrije proeftuin Anjum

maandag 01 november 2021

ANJUM – Gemeente Noardeast-Fryslân heeft een aanvraag bij het Rijk gedaan, om Anjum mee te laten doen aan het programma Proeftuin Aardgasvrije Wijken. Met dit programma stelt het rijk subsidie beschikbaar om wijken en buurten aardgasvrij te maken. In de aanvraag staat hoe Anjum aardgasvrij kan worden voor 2030. De rijksbijdrage is hierbij noodzakelijk en een belangrijke stimulans om dit te bereiken. De gemeente heeft de aanvraag in nauwe samenwerking met energiecoöperatie Anjumer Eendragt opgesteld.

Initiatief van het dorp
Het voorstel voor de proeftuin komt vanuit het dorp. De aanvraag is een initiatief van Energiecoöperatie De Anjumer Eendragt. Zestig huishoudens uit Anjum zijn hier lid van. De energie-coöperatie heeft een informatieavond georganiseerd en is in gesprek met dorpsbelang en de gemeente. Dit zodat de visie om Anjum aardgasvrij te maken voor 2030 onder de aandacht wordt gebracht. De energiecoöperatie stelde al eerder met dorpsbewoners het Mienskipsenergieplan op, dit is een startpunt om Anjum energieneutraal te maken. “De toewijzing als proeftuin is een extra stimulans om het Mienskipsenergieplan te realiseren. Dit helpt bij het draagvlak, want daarmee kunnen we de inwoners een goed aanbod doen”, aldus Emile Hendriks de voorzitter van de energiecoöperatie.

Anjum als proeftuin voor aardgasvrij platteland
Het Mienskipsenergieplan van Anjum en het benodigde draagvlak vanuit het dorp, passen goed bij de derde ronde proeftuinen zoals het Rijk die voor ogen heeft. “Door de kenmerken van het type woningen in Anjum, veel oudere woningen in een buitengebied, is Anjum bovendien een goed voorbeeld en een belangrijke proeftuin om woningen en gebouwen op het platteland aardgasvrij te maken”, geeft wethouder Hanemaaijer aan. Daarom werken De Anjumer Eendragt en gemeente samen om de aanvraag voor Anjum als proeftuin in te dienen bij het Rijk. De aanvraag voor het programma Aardgasvrije Wijken moet gedaan worden door gemeenten.

50 miljoen euro voor derde ronde proeftuinen in Nederland
Het Rijk stelt 50 miljoen euro beschikbaar in deze laatste ronde voor 10 tot 12 proeftuinen. De verwachting is dat het Rijk in maart 2022 bekend maakt of de aanvraag voor Anjum wordt toegewezen. Bij toewijzing van de Rijksbijdrage gaat de gemeente samen met De Anjumer Eendragt en alle betrokkenen aan de slag om de proeftuin in Anjum te realiseren.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?