AUDIO: Noardeast-Fryslân en Dantumadiel gaan slachtoffers toeslagenaffaire direct benaderen
NOORDOOST-FRYSLAN – De gemeenten in het noordoosten van Friesland hebben te weinig zicht op de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Daarom gaan de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel actief de gedupeerden benaderen, zodat ze hulp kunnen bieden.
NOORDOOST-FRYSLAN – De gemeenten in het noordoosten van Fryslân hebben te weinig zicht op de slachtoffers van de toeslagenaffaire. Daarom gaan de gemeenten Noardeast-Fryslân en Dantumadiel actief de gedupeerden benaderen, zodat ze hulp kunnen bieden.
Op dit moment zijn er nog maar twee slachtoffers van de toeslagenaffaire bekend bij de gemeenten. Een in Dantumadiel en een in Tytsjerksteradiel. Bijna alle Friese gemeenten hebben oproepen gedaan aan ouders om zich te melden, maar nog lang niet alle gedupeerden zijn in beeld.
Naar schatting zijn er in totaal 26.000 ouders in Nederland die slachtoffer zijn van onterechte fraudeverdenkingen met de kinderopvangtoeslag. Landelijk zijn er nu bijna 14.000 mensen die zich hebben gemeld bij de Belastingdienst. Om hoeveel Friezen het gaat, is niet duidelijk. Dat komt doordat de gemeenten de contactgegevens van de gedupeerde ouders niet in mogen zien, die bekend zijn bij de Belastingdienst. Dit heeft te maken met de privacywet. Hierdoor mogen de contactgegevens niet zomaar weggegeven worden. De gedupeerden kunnen alleen worden geholpen als ze zich melden.
Schaamte en angst
Twee gemeenten die het nu anders willen aanpakken zijn Noardeast-Fryslân en Dantumadiel. Van de Belastingdienst weten ze dat er in ieder geval vijftien gedupeerden zijn in de gemeenten, maar tot nu toe heeft er zich nog maar één gemeld. De verklaring is waarschijnlijk dat de slachtoffers zich schamen of angst hebben om in een schuldhulpverleningstraject te moeten en daar willen de gemeenten wat aan doen.
Wethouder Jouke Douwe de Vries van Noardeast-Fryslân zegt dat de gemeente al maanden bezig is om de namen van de slachtoffers los te peuteren bij de Belastingdienst, wat veel frustratie met zich meebrengt. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, door een zogenoemde ‘mandaatregeling’.
Door deze regeling kan de gemeente uit naam van de Belastingdienst zelf contact zoeken met de gedupeerden. Volgende week wordt de regeling in het college behandeld. Dan kan de gemeente eindelijk in actie komen en slachtoffers benaderen. Zo hoopt de gemeente de drempel voor het krijgen van hulp te verlagen.
Luister hier naar wethouder Jouke Douwe de Vries
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.