Noardeast-Fryslân presenteert Perspectiefnota · Foto('s): 

Noardeast-Fryslân presenteert Perspectiefnota

donderdag 20 juni 2019

Het college van burgemeester en wethouders presenteert vandaag de Perspectiefnota aan de gemeenteraad. In deze nota staan de kaders voor de begroting van 2020-2023. De totale begroting bedraagt 140 miljoen op jaarbasis.

Bijzondere perspectiefnota

Deze Perspectiefnota is in een tweetal opzichten bijzonder te noemen. In de eerste plaats is het de eerste Perspectiefnota van de gemeente Noardeast-Fryslân. Om die reden gaat het college naast het financiële perspectief ook in op een aantal prominente ambities van de nieuwe gemeente. In de tweede plaats is deze Perspectiefnota bijzonder vanwege de uitdagende financiële situatie door de grote tekorten in het sociaal domein.

Ombuigen van tekort

Het ontstane structurele tekort van ruim 7 miljoen per jaar moet worden omgebogen om een sluitende begroting te krijgen. Daarnaast wil het college ruimte creëren voor nieuw beleid en investeringen de komende jaren: van 1,4 miljoen oplopend tot 2,4 miljoen per jaar. De hiervoor benodigde bezuinigingen en ombuiging van uiteindelijk 9,5 miljoen structureel per jaar wil het college in 4 jaar stapsgewijs invoeren.

Algemene reserve versterken en projectenfonds
De redelijke reservepositie van de gemeente wil het college versterken door de verkoop van de gemeentelijke Eneco aandelen aan de raad voor te stellen. De geschatte opbrengst van deze verkoop is 16,5 miljoen. Met dit bedrag kunnen de resterende tekorten voor de eerste jaren worden opgevangen en is er tegelijkertijd ruimte voor een projectenfonds van 10,5 miljoen. Zo heeft de raad begin dit jaar ook al 2,2 miljoen voor projecten binnen de Regiodeal Noordoost Friesland gereserveerd.

Ambities

De taakstellende, forse ombuigingen moeten leiden tot een gezonde begrotingspositie met ruimte voor nieuw beleid. Dan is er ruimte voor projecten en initiatieven binnen de zes ambities van het college en raad:

– Leefbaar en aantrekkelijk

– Waddenkust: wàt een kust!

– Sociale en participatieve samenleving

– Sterke regiostad Dokkum

– Economische vitaliteit

– Duurzaam naar de toekomst

Op 4 juli zal de perspectiefnota als financiële kadernota door de raad worden besproken. In november stelt de raad de begroting 2020 vast.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?