Noorden in brief aan Tweede Kamer: Miljard nodig voor Waddengebied · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Noorden in brief aan Tweede Kamer: Miljard nodig voor Waddengebied

dinsdag 25 januari 2022

DE WESTEREEN – Fryslân, Groningen en verschillende lokale overheden in Noord-Nederland willen dat het Rijk 1 miljard euro steekt in het behoud en de ontwikkeling van de Waddenzee. Dat schrijven ze in een brief aan de fracties in de Tweede Kamer.

De Kamer debatteert dinsdag over het beleid rond het UNESCO Werelderfgoed. “Het is een uniek natuurgebied waar we zuinig op moeten zijn”, schrijven de overheden. Het geld waar ze nu om vragen komt uit de 2 miljard die het Rijk al heeft gereserveerd voor het gebied.

Investeringspakket Wadden

“Het is van cruciaal belang dat het Rijk een goed investeringspakket voor de omgeving ontwikkelt. Met dit fonds ontstaat momentum om echt iets voor het Waddengebied te betekenen”, staat in de brief, die ook is ondertekend door de gemeentes Schiermonnikoog en Het Hogeland en waterschap Noorderzijlvest.

Windenergie oplossing

Verder wijzen de noordelijke overheden op de noodzaak van het winnen van duurzame energie om het natuurgebied te beschermen. Windenergie zou de enige oplossing zijn. Daarvoor moeten stroomkabels worden aangelegd en dat gaat niet samen met de zout- en gaswinning in het gebied, staat in de brief.

Dat vormt volgens de bestuurders een te zware belasting op de Waddenzee. Daarom willen de lokale overheden dat er onderzoek wordt gedaan naar de natuur- en milieueffecten. In dat onderzoek moet worden gekeken welke economische activiteiten, zoals gaswinning, kunnen worden afgebouwd.

Discussie over route

De regering wil dat de in het Waddengebied opgewekte windenergie via stroomkabels onder Schiermonnikoog door naar Eemshaven in Groningen gaat. De politiek hier in het Noorden zien liever dat wordt gekozen voor een oostelijke route die minder invloed heeft op de natuur en niet onder een Waddeneiland doorloopt.

Waddenvereniging ontevreden over beleid

De Waddenvereniging liet maandag in een brief aan UNESCO weten het niet eens te zijn met het overheidsbeleid. De regering wil namelijk doorgaan met het winnen van gas in het waddengebied. Zo zou er worden geboord bij Ternaard. UNESCO zei dat dat niet past bij de status van Werelderfgoed.

Den Haag reageerde door te zeggen dat er geen grenswaarden zouden worden overschreden. De Waddenvereniging noemt de aanpak van de overheid “achterhaald en geen goede manier om het Wad te beschermen”.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?