Werkbezoek gemeenteraad Dongeradeel aan NAM
Vrijdag 6 juni hebben gemeenteraadsleden van Dongeradeel en wethouder Van der Ploeg een werkbezoek gebracht aan de NAM-locaties in haar gemeente. De raadsleden verzamelden zich in de Vangpijp te Engwierum. Daarna volgde een bezoek aan de boorinstallatie die momenteel twee maanden bij het dorp staat. De aanwezigen kregen uitleg van de boormeester.
Vrijdag 6 juni hebben gemeenteraadsleden van Dongeradeel en wethouder Van der Ploeg een werkbezoek gebracht aan de NAM-locaties in haar gemeente. De raadsleden verzamelden zich in de Vangpijp te Engwierum. Van te voren had Dongeradeel Sociaal al laten weten de bijeenkomst te boycotten. De mensen die wel aanwezig waren kregen een bezoek aan de boorinstallatie die momenteel twee maanden bij het dorp staat. De aanwezigen kregen uitleg van de boormeester. De raadsleden hadden veel vragen over de techniek. Hoe kun je om een bocht boren? Hoe wordt de impact voor de omgeving geminimaliseerd? De toren die nu in Engwierum staat is de modernste van Nederland en stond eerder ook al bij Moddergat en Anjum. Vervolgens werd de NAM-locatie Anjum bezocht. Dit is een belangrijk knooppunt van de gaswinning in Noordoost Fryslân. In het dorp Anjum werd uitleg gegeven over de status van het onderzoek naar het nieuwe NAM-kantoor in het dorp. De MFA en NAM bekijken de mogelijkheden van samenwerking.
De ronde werd vervolgd langs de locatie Moddergat waar compacte units van circa twee meter hoog het gas winnen. Ook de nieuwe locatie bij Ee werd bezocht. De locatie is goed landschappelijk ingepast en vrijwel aan het oog ontrokken. De gasvelden in Dongeradeel behoren bij de 175 kleine gasvelden in Nederland. Deze kleine velden zijn wel belangrijk want al de kleine velden in Nederland zorgen gezamenlijk ongeveer voor 25% van de Nederlandse energie. De NAM-aanwezigen konden veel vragen beantwoorden. “Onze industrie is complex, dus ik begrijp dat er veel vragen zijn. We hebben vanmiddag in alle openheid laten zien hoe we werken en hoe we rekening houden met onze omgeving.” Ook kwamen er vragen over aardbevingen en bodemdaling. “Die onderwerpen worden nog wel eens verward.” Het Staatstoezicht op de Mijnen heeft vorig jaar een rapport gepubliceerd en daarin staat dat de kans op bevingen in Fryslan ‘klein’ is. De velden in Fryslan zijn 500 tot 2000 keer kleiner dan het Slochteren-veld.
Verder werd toegelicht dat bodemdaling – in tegenstelling tot aardbevingen in Groningen – een geleidelijk proces is. Het is ‘niet aannemelijk’ dat bodemdaling schade aan gebouwen veroorzaakt, maar bij twijfel is er een onafhankelijke commissie die dat bepaalt: de Technische Commissie Bodembeweging. Ook kwamen er vragen over schaliegas. Daar kwam een helder antwoord op: NAM wint geen schaliegas. NAM richt zich op de huidige gasvelden. Wel wordt er gebruik gemaakt in Noordoost Fryslân van de zogenaamde ‘fracking-techniek’.
Stuur je tip, video of foto's naar:
0511-441202 of nieuws@rtvnof.nl.