Oege Sietse van Lingen blijft voetbalavontuur in het buitenland voortzetten · Foto('s): Oege Sietse van Lingen/Omrop Fryslân
  Oege Sietse van Lingen/Omrop Fryslân

Oege Sietse van Lingen blijft voetbalavontuur in het buitenland voortzetten

donderdag 19 oktober 2023

DUDELANGE/TWIJZELERHEIDE – Profvoetballer Oege Sietse van Lingen is vastbesloten om zijn voetbalcarrière in het buitenland voort te zetten. Hij begon bij VV Twijzelerheide en speelt momenteel in de eredivisie in Luxemburg. Omrop Fryslân zoomde in op het leven van de prof. 

Op bijna 24-jarige leeftijd heeft Van Lingen al een aardige lijst met clubs op zijn cv staan, en dat allemaal na het bescheiden begin bij Twijzelerheide. Hij heeft zijn voetbalvaardigheden ontwikkeld bij clubs als Groningen, Cambuur, Sneek, Katwijk en Harkemase Boys. Op dit moment speelt hij bij de club F91 Dudelange in Luxemburg, gelegen nabij de Franse grens. Hij woont zelf niet in Dudelange, maar in de hoofdstad van Luxemburg, Luxemburg-stad.

Luxemburg staat bij velen bekend om de lage benzineprijzen, een welkome gelegenheid om tijdens de vakantie de tank voordelig te vullen. Maar zoals Oege Sietse uit eigen ervaring weet, geeft dat een vertekend beeld. Andere aspecten van het leven in Luxemburg zijn niet zo budgetvriendelijk. Het tanken mag dan wel gunstig zijn, maar de kosten voor andere zaken kunnen behoorlijk oplopen, waardoor het over het algemeen een duur land is.

In Luxemburg worden drie talen gesproken: Lëtzebürgesch, Duits en Frans. In de regio van Dudelange spreekt men overwegend Frans. Oege Sietse is getrouwd met een Française en nog steeds bezig om de Franse taal te leren. Dat gaat niet zo snel, omdat Frans, naar zijn mening, geen gemakkelijke taal is.

Buteur

Wat een kopbal in het Frans is, heeft hij niet zo gauw paraat. Maar het woord ‘buteur’ kent hij maar al te goed. Dat verwijst naar iemand die regelmatig het doel weet te vinden. Het is een term die hij vaak heeft gehoord en wanneer je dat hoort, weet je dat je goed bezig bent. Net als in Nederland kent het voetbal in Luxemburg zowel een eerste als een eredivisie. Oege Sietse van Lingen speelt in de hoogste klasse van de eredivisie. Hij heeft belangrijke doelpunten gescoord voor Dudelange. In oktober vorig jaar speelde hij nog bij Harkemase Boys, en in juli van dit jaar was hij met vier treffers zelfs mede-topscorer in de Europese toernooien van het nieuwe seizoen.

Zijn eerste doelpunt in de Europese voetbalcompetitie, de Conference League, was een bijzonder moment. Later maakte hij ook nog een hattrick. Drie keer scoren in één wedstrijd. Hij was er ontzettend blij mee. Tot zijn spijt werd Dudelange uitgeschakeld door een club uit Malta. Het leven in het buitenland bevalt Oege Sietse van Lingen prima. Clubs als Cambuur of Heerenveen zijn altijd welkom om contact op te nemen, dat betekent echter niet dat hij onmiddellijk terugkeert naar Fryslân.

Luxemburg mag dan geen prominent voetballand zijn, voor Oege Sietse is spelen bij Dudelange een stap richting Europees voetbal. Buitenlandse avonturen stellen hem ook in staat nieuwe culturen en talen te leren kennen.

Engeland of Spanje

Zijn grootste droom in het voetbal is uiteindelijk spelen in Engeland, waar volgens hem het voetbal op een unieke manier wordt beleefd. Een ander voetballand zoals Spanje spreekt hem ook aan, mede vanwege het aangename klimaat. Hij verwacht nog geruime tijd in het buitenland te voetballen en kijkt hoopvol uit naar nieuwe kansen die op zijn pad komen.

Auteur: Omrop Fryslân
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Oege Sietse van Lingen blijft voetbalavontuur in het buitenland voortzetten · Foto('s): Oege Sietse van Lingen/Omrop Fryslân
  Oege Sietse van Lingen/Omrop Fryslân

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?