Oldtimers, energierekening en weidevogels in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Oldtimers, energierekening en weidevogels in de Weekend Nieuwsshow

zaterdag 29 april 2023

DE WESTEREEN – Met liveverslag met de geluiden van oude trekkers en andere oldtimers, veel studiogasten en interviews was de Weekend Nieuwsshow van 29 april een afwisselend radioprogramma. Een programma waarin ook verschillende onderwerpen over streekomroep RTV NOF zelf aan bod kwamen.

De eerste studiogast was Ronald Dijksterhuis. Dijksterhuis is benoemd tot algemeen directeur van de gemeente Dantumadiel. Hij vertelde over zijn nieuwe functie, zijn band met Dantumadiel en de uitdaging om een nieuwe ambtelijke organisatie op te bouwen. Die nieuwe organisatie moet op 1 januari 2024 zijn ingericht.

Huishoudens die moeite hebben om de energierekening te betalen, kunnen geld krijgen van de gemeente Dantumadiel. Wethouder Gerben Wiersma gaf een toelichting op de subsidieregeling voor isolatiemaatregelen en energiebesparing. Studiogasten Hans Halbesma en Sjoerd Hoekstra blikten terug op het eerste Polityk Kafee in Dokkum. Er komt zeker een vervolg op deze avond met discussies en debat, zo verwachten zij. Verslaggever Erik Visser deed live verslag vanaf het terrein van de Oldtimerdag in De Westereen. Honderden klassieke trekkers, auto’s, brommers en motoren waren uit de garage gehaald voor dit evenement.

RTV NOF in de spotlights
In deze Weekend Nieuwsshow kwam ook de professionalisering van streekomroep RTV NOF aan bod. Directeur Sven Keizer kwam daarover aan het woord naar aanleiding van de nominatie van RTV NOF voor de titel van Omroep van het jaar 2023. Keizer gaf een toelichting op de stappen die de streekomroep de afgelopen periode heeft gemaakt en de plannen voor de toekomst. Verderop in het programma was Harm Weistra te gast. Deze week werd bekend dat Weistra als zelfstandig journalist bij RTV NOF aan de slag gaat met hoofdredactionele taken in het project van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. Weistra, ook bekend als presentator van Omrop Fryslân, was al jarenlang als vrijwilliger bij RTV NOF betrokken.

Duurzaamheid, weidevogels en verhalen uit de oorlog
Het thema duurzaamheid kwam in De Weekend Nieuwsshow naar voren in interviews met Tieneke Clevering en Esther Leystra. Clevering gaf een toelichting op een nieuwe IMF-subsidie voor verduurzaming van maatschappelijk vastgoed. Leystra zet zich samen met Plastic Soup Surfer Merijn Tinga in om organisaties te informeren over het verbod op wegwerpbekers dat in 2024 in gaat.

Directeur Pieter Hofstra van de FUMO (Fryske útfieringstsjinst foar miljeu en omjouwing) gaf een toelichting op de zorgplicht voor weidevogels. De FUMO, verhoogt het toezicht op die zorgplicht naar aanleiding van onder andere het vernielen van een nest in de gemeente Noardeast-Fryslân. Hilmer Dantuma vertelde over het onderzoek dat hij, onder andere samen met zijn oom, doet naar collaborateurs in de oorlogsjaren. De verhalen die zij op het spoor kwamen, zijn onderdeel van de tweedelige FryslânDOK documentaire ‘Tusken goed en kwea’ die 29 en 30 april en 6 en 7 mei te zien is op NPO2 en Omrop Fryslân.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Oldtimers, energierekening en weidevogels in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
Oldtimers, energierekening en weidevogels in de Weekend Nieuwsshow · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio