OM eist 20 jaar cel tegen weduwe van Seggeren · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

OM eist 20 jaar cel tegen weduwe van Seggeren

donderdag 13 juni 2019

Officier van Justitie Henk Mous heeft donderdag in zijn requisitoir tegen verdachte Jessica B. (34), de weduwe van de omgebrachte Tjeerd van Seggeren een celstraf van 20 jaar geëist. Op 9 juli 2017 werd het slachtoffer na een bezoek aan een festival in De Westereen dood aangetroffen in een weiland aan de Buterwei. Hij is met geweld om het leven gebracht.

Ontkennende verdachte
De verdachte ontkent iedere betrokkenheid bij de dood van haar echtgenoot. Voor de nabestaanden, die na twee jaar nog steeds rouwen over de dood van hun zoon, broer en vader, is dit onverteerbaar. “De verdachte hoeft niet mee te werken aan haar eigen veroordeling maar dient zich wel te beseffen dat zij de familieleden van Tjeerd achter laat die verscheurd worden door hun gevoelens zonder dat zij hier zelf enige duidelijkheid in wil brengen”, aldus de officier tijdens zijn requisitoir. Hij neemt dit de verdachte kwalijk.

Onderzoek
Het onderzoeksdossier omvat meer dan 10.000 pagina’s. Meerdere opsporingsbevoegdheden zijn ingezet en er is nauw samengewerkt met de Duitse Staatsanwalt en polizei. Dat heeft geleid tot het horen van een aantal getuigen. De moeder van verdachte is als verdachte gehoord, als ook een eerdere relatie van de verdachte. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Tjeerd. De officier neemt in een later stadium een beslissing over een eventuele vervolging van deze twee verdachten.

Waarheidsvinding
Het onderzoek is complex nu het ontbreekt aan het moordwapen waar eventuele DNA-sporen op zouden kunnen zitten waaruit één op één is vast te stellen dat het de verdachte, of een van de medeverdachten, is die haar echtgenoot van het leven heeft beroofd. Dit betekent dat de recherche nog meer instrumenten heeft gebruikt om te komen tot waarheidsvinding. Door gebruik te maken van scenario’s is beargumenteerd welke scenario’s niet bewijsbaar zijn en welke als enige uiteindelijk resteert en bewijsbaar is.

Tijdlijn
De tijdlijn in deze strafzaak is een essentieel onderdeel van de bewijsmiddelen. Deze is vastgesteld aan de hand van de verkregen telecomgegevens uit de telefoon van zowel de verdachte als het slachtoffer. Zendmasten, locatiebepalingen, camerabeelden en delen uit Google Timeline geven aan dat de verdachte Tjeerd wel gezien móet hebben bij de Buterwei nu de afstand tussen de telefoons van de verdachte en het slachtoffer zich op korte afstand van elkaar hebben bevonden rondom het tijdstip van het voorval.

Medeplegen moord
De officier: “Uit alles staat voor het OM wettig en overtuigend vast dat alle handelingen van verdachte, die een aanvang nemen na de aangifte van mishandeling in april 2017, gericht zijn op het aftasten van de mogelijkheden om Tjeerd om het leven te brengen. Daarvoor is veelvuldig contact geweest met Duitsland en uiteindelijk heeft dit geleid tot het scenario van de partnerdoding door Tjeerd letterlijk in een val te lokken.” Het OM is van oordeel dat verdachte schuldig is aan medeplegen van moord op Tjeerd van Seggeren en eist een gevangenisstraf van twintig jaar.

Vrijdag vindt het pleidooi van de verdediging plaats. Na afloop van de behandeling ter terechtzitting zal de rechtbank de datum voor de uitspraak bepalen.

OM eist 20 jaar cel tegen weduwe van Seggeren · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  B en W Show
  B en W Show
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact