Ondernemingskamer start onderzoek sluiting Prins Dokkum · Foto('s): Klaas Jan van Dellen
  Klaas Jan van Dellen

Ondernemingskamer start onderzoek sluiting Prins Dokkum

dinsdag 08 oktober 2013

De Ondernemingskamer in Amsterdam start een enquête naar de gang van zaken rond de sluiting van vangrailfabriek Prins Dokkum. “Dit is heel goed nieuws, een geweldige opsteker voor de werknemers”, reageert Frans Strolenberg van CNV Vakmensen. Het gebeurt zelden dat de Ondernemingskamer een dergelijk onderzoek start. “Wij hebben hier als vakbonden om gevraagd, omdat wij ervan overtuigd zijn dat er sprake is van wanbeleid”, zegt Strolenberg. “De fabriek is naar ons idee op onterechte gronden gesloten en de werknemers zijn als een zak vuil op straat gezet, zonder sociaal plan. Laat dit maar eens grondig onderzocht worden. Ik hoop op een goede uitkomst, die recht doet aan de werknemers.”

Vraagtekens

Uit de beschikking blijkt dat de Ondernemingskamer “gegronde redenen heeft om te twijfelen aan een juist beleid van Prins Dokkum”. Daarnaast plaatst de Ondernemingskamer grote vraagtekens rond het ontbreken van een sociaal plan (er lag aanvankelijk een sociaal plan op tafel, maar dat werd later weer door de directie ingetrokken). “Dit zijn precies de zaken waar wij voortdurend aandacht voor hebben gevraagd, tot en met Den Haag toe”, zegt Strolenberg. “We hopen daarom dat de politiek deze zaak ook met aandacht volgt. Het kan en mag in Nederland gewoon niet zo zijn dat goedlopende bedrijven moedwillig de nek om worden gedraaid, op basis van verkeerde argumenten.”

Nog veel te winnen

Voor het behoud van Prins Dokkum is eerder dit jaar volop actie gevoerd. Tevergeefs. De fabriek, onderdeel van het Noorse Saferoad, is inmiddels grotendeels ontmanteld; de machines worden overgeplaatst naar een Saferoad-vestiging in Polen. De meeste van de in totaal 34 werknemers zitten sinds 1 september thuis, een kleine groep is nog tot eind dit jaar aan het werk. “Het zal niet lukken om dat allemaal weer terug te draaien, helaas. Maar toch hebben we nog steeds veel te winnen”, vindt Strolenberg. “Om te beginnen gaat het om rechtvaardigheid. We hopen op een uitspraak dat de sluiting inderdaad onterecht was. En dat de werknemers alsnog een eerlijke financiële compensatie krijgen.”

Ontslagprocedure

Voor de ontslagen werknemers loopt inmiddels ook een procedure wegens kennelijk onredelijk ontslag. Strolenberg: “Een voor ons positieve uitspraak van de Ondernemingskamer zou daar natuurlijk enorm in helpen.”

Rozen voor vrouwen van Prins

‘ Gerechtigheid voor de mannen van Prins! Het is dus niet voor niets geweest. Ook een compliment voor de inzet van de vakbonden CNV en FNV,  een geweldig resultaat. Een mooi moment om wel  rode rozen uit te delen , die breng ik dus naar Gerda en Arda. Het zijn de vrouwen die geschiedenis maken. Gefelicteerd’, laat fractievoorzitter PvdA Dongeradeel Cootje Klinkenberg weten.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  Hits op Freed
  Het interactieve Nederlandstalige verzoekprogramma van Sjoerd Gjalt de Vries. Beleef het elke vrijdagavond mee. Bij Hits op Freed worden er naast liedjes ook leuke interviews uitgezonden en kun je naar de studio bellen om een plaatje aan te vragen. Voor ieder wat wils: Hits op Freed, elke vrijdag van 18.00 tot 20.00 uur.
 • 20:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio