Ondernemingsraad 8KTD adviseert: “Breng bestuurlijke ambitie en ambtelijke realiteit bij elkaar” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Ondernemingsraad 8KTD adviseert: “Breng bestuurlijke ambitie en ambtelijke realiteit bij elkaar”

vrijdag 09 februari 2024

ACHTKARSPELEN/TYTSJERKSTERADIEL – De ondernemingsraad van de 8KTD-gemeenten uit haar zorgen via een open brief aan de gemeenteraad van zowel Achtkarspelen als Tytsjerksteradiel. In juni vorig jaar is besloten door beide raden om de samenwerking in de 8KTD-regeling te beëindigen. Daarom moet men de samenwerkingsmaatschappij op termijn ontvlechten. 

Beide gemeenteraden zullen zich deze maand buigen over de koers van straks weer de zelfstandige gemeenten, met een eigen ambtelijke organisatie. De ondernemingsraad houdt zich ver van het politieke besluit, maar wil zich wel wenden tot de politiek, wat de concrete organisatie-inrichting betreft. “De besluitvorming van uw raad over de koersbepaling, de ambitie die uw raad uitspreekt ten aanzien van de rol van de gemeente en de dienstverlening, heeft echter gevolgen voor de (werkzaamheden van de) medewerkers en de benodigde beleids- en/of uitvoeringscapaciteit. De vraag ‘Wat betekent dit voor het personeel?’ hoort daar in dit stadium evenzeer bij als de vraag ‘Wat betekent dit financieel (op hoofdlijnen)?’ De ondernemingsraad realiseert zich dat deze vraag in zijn uitwerking onderdeel is van de koersvertaling. Tegelijk verdient de personele component dezelfde benadering als de financiële component: tijdige afstemming op hoofdlijnen van ambities en middelen”, zo staat in de brief. Voorzitter van de OR 8KTD, Wietse van der Veen, wilde telefonisch op dit moment geen toelichting geven. “It wurdt ynkoarten yn de ried behannele.”

Nieuwe mogelijke samenwerkingspartners benoemd

De ambtelijke samenwerking is in de afgelopen jaren voor beide gemeenten complexer gebleken dan vooraf werd gedacht. “De vele ontvlechtingen in den lande geven daar blijk van. Het is ons beeld dat velen met hart en ziel hebben gewerkt om in de 8KTD-constructie de beide gemeenten, met hun verschillen en hun belangen, zo goed mogelijk te dienen. De genoemde complexiteit had echter ook binnen de samenwerking 8KTD de nodige consequenties, en dat heeft de ambtelijke organisatie geraakt. In het koersdocument worden nieuwe mogelijke samenwerkingspartners expliciet benoemd. Dit brengt bij de medewerkers, met de ontvlechting en de gevoelens en gevolgen daarvan vers in het achterhoofd, de nodige onrust teweeg.”

Hoge werkdruk, hoge inhuur

Volgens de OR is er in de werkorganisatie sprake van een hoge werkdruk, maar ook van een hoge mate van inhuur. Vanaf januari van 2024 wordt er zo’n 25 tot 30 procent extern ingehuurd, aldus de brief van de OR. “Er leven bij de medewerkers grote zorgen over de organisatorische kwetsbaarheid van de organisaties na splitsing. Er leven vragen over het aantal vacatures en de huidige krappe arbeidsmarkt: hoe verdelen we de beperkte beschikbare capaciteit, hoe komen we aan voldoende mensen om de bestuurlijke ambities waar te maken, hoe behouden we de goede mensen? Zorgen leven er ook over het beeld dat raadsleden soms lijken te hebben van de organisatie en de medewerkers”, zo laat de OR weten.

Advies: Bestuurlijke ambitie en ambtelijke realiteit bij elkaar brengen

De Ondernemingsraad adviseert aan beide gemeenten: Met de koersbepaling wordt de nieuwe werkelijkheid vormgegeven voor zowel Achtkarspelen als Tytsjerksteradiel. “Bestuurlijke gezien is dit natuurlijk een moment om dromen en ambities uit te spreken en neer te zetten. Ambtelijk gezien is het zaak om die dromen en ambities te respecteren – en willicht ook vanuit overtuiging te delen. Uw keuze rond die nieuwe werkelijkheid zet tegelijk ook de kaders en de leidende principes neer voor de nieuwe organisaties, voor het functioneren daarvan en voor het bestuurlijk-ambtelijk samenspel. In dat licht adviseert de ondernemingsraad uw raad met klem om bij de besluitvorming over die nieuwe werkelijkheid ook nadrukkelijk rekenschap te geven van het antwoord op de vraag hoe de bestuurlijke ambities en de ambtelijke realiteit bij elkaar kunnen worden gebracht.” De OR had daarnaast binnen het koersdocument graag gezien wat voor werkgever de gemeente zal zijn. Tot besluit noemt de Ondernemingsraad: “Laat bij dit alles duidelijk zijn: dit advies komt niet voort uit ambtelijke angst voor ambities, voor het nieuwe. Wel uit realiteitszin.”

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Ondernemingsraad 8KTD adviseert: “Breng bestuurlijke ambitie en ambtelijke realiteit bij elkaar” · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?