Onderwijs(staking) en mobiliteit in de WNS

Zaterdag 25-01-2020
DE WESTEREEN - In de Weekend Nieuwsshow werd er deze week aandacht besteed aan de bouw van Campus Damwâld. In het gebouw en op het terrein komen scholen, sport en nog meer. Afgelopen donderdag was er een informatieavond over de stand van zaken. Wethouder Gerben Wiersma vertelde meer over de bouw, het terrein en de beleeftuin die erbij komt. In augustus 2020 moet de campus klaar zijn.

Het moet in deze regio gemakkelijker worden om over te stappen bij sneltreinstations en andere overstappunten en er moet een regionaal fietswegennet komen. Dat en meer staat in de Mobiliteitsvisie voor Noordoost Fryslân. Projectleider Sjoerd Hoekstra van de provincie gaf hierover een toelichting.

De regio Noordoost Fryslân is met het project ‘Fjildlab’ een voorbeeld voor andere Europese regio’s die willen overgaan op een circulaire economie. Daarin bestaat afval niet en grondstoffen worden steeds opnieuw gebruikt. Omdat daarvoor lokaal maatwerk nodig is doen vijf Europese regio’s mee aan een project om van elkaar te leren. Er werd gebeld met Emiel Elferink van Van Hall Larenstein. Samen met vier andere Europese regio’s gaan ze om de tafel om van elkaar te leren over circulaire economie in de landbouw.

In de regio Noardeast Fryslân zijn gemiddeld meer bedrijven en ondernemers die samenwerken met het praktijkonderwijs. Leerlingen van PRO Dokkum vinden daardoor soms makkelijker een stageplek of werk dan in andere regio’s. In Fryslân gaan zo’n 1300 kinderen naar het praktijkonderwijs, het voortgezet onderwijs voor kinderen die niet naar het VMBO kunnen omdat ze moeite hebben met leren. In samenwerking met het praktijkonderwijs Fryslân heeft Omrop Fryslân de televisieserie ‘Ik ben PRO’ gemaakt en woensdag was de eerste aflevering te zien. Een van de 3 scholen in de serie is PRO Dokkum en directeur Broer van Kammen was te gast in de studio.

In de agendatips van deze week onder andere een gesprek met oud Hantumhuister Pyr Tilma van Enge Buren. Zij spelen volgende week in Theater Sense hun laatste voorstelling: Basta! Via een karaoke scherm kan het publiek meezingen met o.a. hun grote hit Pizza Calzone. Eelke Nutma van Stichting Welzijn Het Bolwerk vertelde over de breedte van de werkzaamheden van de stichting. Zo verzorgt de organisatie burenhulp, jongerenwerk en helpt zij bij het invullen van formulieren.

De komende week is er op donderdag en vrijdag weer een staking in het onderwijs. Onze verslaggever Jan Wagenaar belichtte verschillende aspecten van de onderwijsstaking. Hij ging naar een school, peilde de reacties op straat, onder andere van ouders, en sprak er vervolgens over met schooldirecteur Tineke Vogels van OBS Theun de Vries in Feanwâlden.

Lenie Lap en Joanneke Romkema van Twirre waren te gast in de studio om te vertellen over de eerste Twirre Streekmarkt in maart. Wat voor streekproducten kun je allemaal kopen in deze regio? De Revueploeg De Westereen vertelde over hun nieuwe stuk: “Spul yn ‘e Salomon Levy” over de belevenissen in een volksstraat. Ze kwamen direct met een primeur: er komen 2 extra voorstellingen vanwege de verwachte belangstelling. De première is op 13 maart.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
Broer van Kammen van ProDokkumLenie Lap en Joanneke Romkema over de Twirre StreekmarktPieter de Vries en Gerrit Plantinga - Revueploeg De Westereen
© Foto's: Waatze Kerkstra

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie