Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân

Donderdag 19-09-2019
BUITENPOST - Op zaterdag 5 oktober 2019 sluit De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt, proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en jams, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden zijn vaste onderdelen van deze dag. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen. Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot gaat volledig naar het goede doel.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt, worden er verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en zijn er demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Ook is er een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van ons eigen fruit en demonstreren we de oogst van onze oude cultuurgewassen.

Presentatie van de oogst
Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof vele soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kunt u het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. Heeft u een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 3,50 per kind. Ze kunnen op het terras van de workshopruimte een insectenhotel maken voor € 5,- of boven een kampvuur popcorn maken en kastanjes poffen. Daarnaast is Bertina Grijpstra er weer om te schminken. In de kas kunt u een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit onze tuinen. Dit kan al vanaf € 0,25 per tak of bloem. U kunt om 14.00 uur voor € 2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijgt u een receptenboekje mee naar huis.

Laatste dag plantensale
In de grote Verkooptuin vindt u de uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie en van 1 t/m 5 oktober een grote planten sale. Voor de gehele collectie geldt namelijk 2 planten/bomen halen, 1 betalen. Kijk voor de voorwaarden van deze actie op onze website. De Oogstdag is de laatste dag waarop deze actie geldt en biedt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog wat mooie najaarsbloeiers of fruitbomen aan te schaffen.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 4,00. Kinderen van 5 t/m 11 jaar € 2,00. Met een Museumkaart of seizoenkaart van de tuin heeft u gratis toegang.

Meer informatie vindt u op www.dekruidhof.nl.

 

 

terug naar overzicht

© Foto's: Archief RTV NOF

Overig nieuws

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie