Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân

donderdag 19 september 2019

Op zaterdag 5 oktober 2019 sluit De Kruidhof hortus van Fryslân in Buitenpost traditioneel haar seizoen af met een Oogstdag en Fruitshow. Op deze feestelijke laatste openingsdag deelt De Kruidhof haar oogst met het publiek. Een markt, proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en jams, een fruitshow en fruitdeterminatie en rondleidingen langs fruit en kruiden zijn vaste onderdelen van deze dag. Kinderen kunnen pompoen snijden en bezoekers kunnen een herfstboeket schikken met plantmateriaal uit de tuinen. Vaste bezoekers van de Oogstdag rekenen al sinds jaar en dag op een schaaltje heerlijke hutspot of pittige maïssoep. De gerechten zijn bereid door leden van de Lionsclub Kollum Lits en Lauwers. De opbrengst van de soep en stamppot gaat volledig naar het goede doel.

Najaarsmarkt
In de Kloostertuin en in de kas is een najaarsmarkt, worden er verschillende pompoen- en fruitsoorten verkocht en zijn er demonstraties van een houtdraaier en een eenden korfvlechter. Ook is er informatie over de bijen en verkoop van verschillende honingproducten.

Ook is er een overdekte markt met proeverijen van huisgemaakte kruidenlikeuren en chutneys van ons eigen fruit en demonstreren we de oogst van onze oude cultuurgewassen.

Presentatie van de oogst
Zoals ieder jaar presenteert De Kruidhof vele soorten appels en peren van voornamelijk oude rassen uit eigen Fruithof. Pomologen van Fruit yn Fryslân kunnen u op deze dag van alles vertellen over fruit en uw eigen appel- of perenboom determineren. Voor het determineren kunt u het beste vier of vijf vruchten meenemen. Ook over ziektes en de verzorging van fruitbomen kunt u informatie krijgen. Heeft u een zieke boom? Neem dan een takje met één of meer bladen mee.

Activiteiten voor jong en oud
Tussen 11.00 en 16.00 uur kunnen kinderen in de kas een mooie lampion snijden uit een pompoen. De kosten zijn € 3,50 per kind. Ze kunnen op het terras van de workshopruimte een insectenhotel maken voor € 5,- of boven een kampvuur popcorn maken en kastanjes poffen. Daarnaast is Bertina Grijpstra er weer om te schminken. In de kas kunt u een boeket schikken met bloemen en ander herfstmateriaal uit onze tuinen. Dit kan al vanaf € 0,25 per tak of bloem. U kunt om 14.00 uur voor € 2,50 p.p. deelnemen aan een rondleiding en proeverij van huisgemaakte kruidenlikeuren en kruidenbitter. Na afloop krijgt u een receptenboekje mee naar huis.

Laatste dag plantensale
In de grote Verkooptuin vindt u de uitgebreide planten, fruitbomen- en kruidencollectie en van 1 t/m 5 oktober een grote planten sale. Voor de gehele collectie geldt namelijk 2 planten/bomen halen, 1 betalen. Kijk voor de voorwaarden van deze actie op onze website. De Oogstdag is de laatste dag waarop deze actie geldt en biedt u de mogelijkheid om bijvoorbeeld nog wat mooie najaarsbloeiers of fruitbomen aan te schaffen.

De Kruidhof is tijdens deze Oogstdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De entreeprijs is € 4,00. Kinderen van 5 t/m 11 jaar € 2,00. Met een Museumkaart of seizoenkaart van de tuin heeft u gratis toegang.

Meer informatie vindt u op www.dekruidhof.nl.

 

 

Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân · Foto('s): Archief RTV NOF
Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân · Foto('s): Archief RTV NOF
Oogstfeest en fruitshow bij De Kruidhof hortus van Fryslân · Foto('s): Archief RTV NOF
  Archief RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio