Ook 2019 krijgt een verhalenavond

Dinsdag 11-06-2019
Waar:
Leeuwarden
Wanneer:
Vrijdag 15-11-2019
Er komt een vervolg op de verhalenavond waarmee vorig jaar Leeuwarden-Fryslân 2018 werd geopend. Het evenement heet nu Verhalenavond en vindt plaats op vrijdagavond 15 november 2019. Locatie? Heel Friesland. 

De verhalenavond van LF2018 (2018verhalen) was tijdens de opening van het Culturele-Hoofdstadjaar een groot succes; honderden mensen in de hele provincie gingen van verhaal naar verhaal. Direct na afloop gingen er stemmen op voor een vervolg. En dat komt er. Verhalenavond wordt georganiseerd door Museumfederatie Fryslân en Stichting Pier21 en is onderdeel van het LF2028-programma.

‘Iedereen heeft een verhaal, dus kan meedoen’
Volgens David Lelieveld, producent namens Pier21, zit de kracht van Verhalenavond in de eenvoud: “Op Verhalenavond worden simpelweg verhalen verteld. In heel Friesland. Verhalen in huiskamers, in musea en op allerlei andere plekken. En iedereen kan meedoen, als toeschouwer maar ook als verteller. Want iedereen heeft een verhaal.”

Nu ook bedrijven en verenigingen
Museumfederatie en Pier21 rekenen erop dat, net als vorig jaar, veel enthousiaste particulieren en musea de deuren openen. Daarnaast hebben horeca, ondernemers, overheden, verenigingen en pandeigenaren aangegeven mee te doen. “Want dat kan dit jaar”, zegt Lelieveld. “Ook daar liggen de verhalen voor het oprapen.”

Nieuw leven in Friese traditie 
Nieuw is het fenomeen van een verhalenavond niet. “Anderhalve eeuw geleden had Friesland de ‘Winterjûnenocht’, die traditie blazen we nieuw leven in”, aldus Lelieveld, die benadrukt dat je geen literaire vertelling hoeft te houden, “maar gewoon een verhaal zoals je dat aan een ander vertelt. Inspiratie kun je halen uit het thema: ‘Als stenen konden spreken’.”

Vertellers gezocht
Iedereen die een verhaal wil vertellen kan zich nu aanmelden op www.verhalenavond.nl. Op deze website worden alle verhalen in kaart gebracht, zodat het publiek op 15 november weet waar het naartoe kan.

Bijschrift foto: Ritsko van Vliet ‘mijn circusdoos’ tijdens verhalenavond Leeuwarden-Fryslân  2018.

 

terug naar overzicht

© Foto's: Eigen foto

Vandaag op de radio

00:00-19:00 | RTV NOF Nonstop
19:00-21:00 | Country Trail
21:00-22:00 | Brasstime
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie