Dinsdagavond hield het KNRM-station Schiermonnikoog haar laatste Openhuisavond voor 2009. De drie avonden, bestemd om het publiek te betrekken bij het belang van het werk van de Redding Maatschappij, stonden goed in de belangstelling. In het totaal kwamen ruim twaalfhonderd mensen naar het Abraham Fockgebouw op de Veerdam. Hier kon men een kijkje nemen achter de schermen. Zo kon men luisteren naar boeiende verhalen van (oud-) bemanningsleden. Kijken naar een film over het werk van de KNRM. Eens even een overlevingspak voelen en tillen. Daarnaast was ook een stand aanwezig van de KNRM-winkel, die goede zaken deed.
Voorts konden donateurs en zij die zich als donateurs aanmelden een korte vaartocht maken op één van de beide reddingboten en de museumreddingboot Gebroeders Luden, de voormalige reddingboot van Lauwersoog. Andere belangstellenden konden tegen een redelijke vergoeding meevaren. Het KNRM-station Schiermonnikoog liet gisteravond weten erg tevreden te zijn over de drie Openhuisavonden, die gezamenlijk veel nieuwe donateurs opleverden, alsmede een goede omzet voor de KNRM-winkel en ruime bijdrage in het bunkerbootje. Ook volgend jaar zal het station weer een aantal van dit soort avonden in het hoogseizoen organiseren.
Achtergrondinformatie KNRM Algemeen
De KNRM zorgt voor het reddingwerk op de Noordzee, de Zeeuwse en Zuid-Hollandse stromen, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Randmeren. De 42 reddingstations worden door het hoofdkantoor in IJmuiden ondersteund. De KNRM wordt volledig bekostigd uit vrijwillige bijdragen die de 1.100 vrijwilligers, de 10 beroepsschippers en de 70 reddingboten inzetbaar houden.
De reddingstations van de KNRM zijn 24 uur per dag, 365 dagen per jaar onder alle (weers)omstandigheden inzetbaar. Op alle wereldzeeën kunnen zeevarenden een beroep doen op de Radio Medische Dienst (RMD) van de KNRM. In 2008 voeren de reddingboten 1.922 keer uit, zetten 3.259 mensen weer veilig aan wal en werden er door de RMD 729 radio medische adviezen gegeven.
© Foto’s: Sake Beerstra