Oude ambachten-dag Spitkeet

Dinsdag 20-08-2019
Waar:
Harkema
Wanneer:
Zaterdag 07-09-2019
Op zaterdag 7 september a.s. wordt op het terrein van Themapark De Spitkeet in Harkema van 10.00 tot 17.00 uur de oude ambachtendag gehouden. Deze oude ambachtendag is nog weer groter dan voorgaande jaren. Zo zijn er diverse ambachtelijke demonstraties te zien met een professionele klokkenmaakster, handboekbinder, kalligraaf, klompenmaker, turf-maker, rietdekker, schapendrijver, houtbewerker, kantklosser, eendenkorfvlechter, touw-draaier, heideboendermaker en een spinner.

Ook zijn er een oliemolen, oude gereedschap-pen, een glasatelier, een theeproeverij en een ijsmakerij. Een mobiele hout gestookte oven bakt het lekkerste verse brood voor u op een ambachtelijke manier net als vroeger. In één van vele kramen wordt Fries aardewerk getoond. De Stichting Oud-Achtkarspelen geeft in-formatie over de historie. Op het park zijn een rode poonroker en een imker actief. De Fean-ster Moune is aanwezig met diverse meelproducten. Ook verschillende soorten huisgemaak-te jam en met turf gerookte droge worst en spek worden aangeboden. Rondom, de pingo zijn oude tractoren en Opel Blitzen te bewonderen en eveneens demonstraties van een old-timer-tractor met een maaibalk, zeisharen en maaien met de zeis. Tevens is er een toertocht van prachtige oude tractoren.

Bij de holwoning is de mollenvanger aanwezig en in de arbeidershuisjes waant men zich even honderd jaar terug in de tijd en wordt men getrakteerd op bruine bonensoep en rog-gebrood met ‘greeuwkes’. In het ‘pikehok’ zit een poppendokter die kapotte poppen ter plaatse kan repareren. In de Mallemolen is de prachtige tentoonstelling ‘Trouwen en Rou-wen’. Een professionele fotograaf zet u op de foto in kleding van vroeger, tegen een kleine vergoeding. Voor de jeugd is er de bokkenkar voor een gratis ritje, de speeltuin, leuke spelle-tjes van vroeger en leuke workshops bij creatief JAS.

Nieuw is een Stabij- en Wetterhounparade, een hondenparade met uitleg van een kenner over deze type honden met een cultuurhistorische toelichting. Verder is er een stabij en wet-terhounshow-/keuring, een kleine jachtdemonstratie en zijn er interviews.

En natuurlijk klinkt er de hele dag vrolijke muziek op het park. Zo zijn er optredens verspreid over het gehele park van vele harmonicaspelers en zijn er optredens bij het terras van onder andere De Swemmersjongers, de Beurtskippers en Popkoor Akkoord. De orgeldraaier Auke van der Meer is net als vorige jaren ook weer aanwezig. Op het overdekte terras en op het muziekplein kan men onder genot van een hapje of drankje genieten van de muzikale klan-ken en het uitzicht op het mooie park.

Heerlijke pannenkoeken met spek zijn verkrijgbaar in de speciale tent op het park. Deze dag wordt zoals gewoonlijk om 16.00 uur afgesloten met het boerenboelgoed, waar op heel veel mooie oude spulletjes kan worden geboden. Voor dit evenement betaalt u de normale en-treeprijs. Het park is rolstoel- en rollatorvriendelijk . Parkeren is gratis.

Foto 1: Peter Bangma
Foto 2 en 3: Anneke van der Veer

terug naar overzicht
Oude ambachten-dag Spitkeet
© Foto's: Peter Bangma en Anneke van der Veer

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie