AUDIO: Overlevertocht trekt 418 deelnemers naar Damwâld

Zaterdag 20-04-2019
DAMWÂLD - De Overlevertocht vanuit De Kruisweg in Damwâld was zaterdag een groot succes. Samen met de fietsvrienden Lauwersland werden prachtige routes uitgezet. Oprichter Jan Fennema van De Stichting Overlever is geboren met een lever afwijking. Op zijn vijfde kreeg hij een levertransplantatie. In 2018 behaalde Jan Fennema op Sardinië tijdens de Europese Transplantatie Wedstrijden goud op de tijdrit en zilver op de wegwedstrijd. De Stichting is opgericht om meer aandacht te krijgen voor levertransplantaties.

Daarom organiseerde de stichting een fietstocht om daar geld voor op te halen. Deelnemers hadden de keuze uit routes van 20, 46 of 90 km. Met het prachtige weer stapten honderden deelnemers op de fiets. De start was prachtig met kleine toespraakjes van enkele doctoren  van het UMCG, burgemeester Agricola en Voorzitster Overlevertocht Gryte Schaafstal. Jan Fennema overhandigde het eerste shirt van de tocht aan Joram van der Weide. Ook Joram heeft een nieuwe lever gekregen. Hij is nu elf jaar. Daarna was er de start van de fietstocht met Jan Fennema en Joram van der Weide voorop. De opbrengst van deze fietstocht (bijna 10.000 euro) was voor het UMCG en zal gebruikt worden voor leveronderzoek.

Pech was er voor Jeltsje Post met twee keer een lekke band. Jan Fennema was ter plekke om de band te plakken. In Damwâld zaten de fietsvrienden van Stichting Lauwersland klaar om de fietsers weer binnen te halen. Een goodybag was hun aandenken en dat werd op prijs gesteld. Stichting de Fietsvrienden hebben heel veel werk geleverd. Zonder de Fietsvrienden was de tocht niet gelukt. Maar ook de commissie heeft in een jaar tijd heel veel werk verricht.

Meer info op www.stichtingoverlever.nl.  De vrijwilligers van Streekomroep RTV NOF waren aanwezig met reportages voor de Weekend Nieuwsshow op de radio en fotograaf Koos Scherjon stapte op zijn fiets om mee te doen. 

Gesprek met burgemeester Klaas Agricola die het startschot gaf.

Gesprek met de ouders van Jan Fennema

Gesprek met Jan Fennema

Gesprek met Gryte Schaafstal van de organisatie

Gesprek met deelnemer Joram van der Weide en zijn vader

terug naar overzicht
Overlevertocht trekt veel deelnemers naar DamwâldOverlevertocht trekt veel deelnemers naar DamwâldLammert Brouwer (RTV NOF) in gesprek met Jan Fennema
© Foto's: Koos Scherjon


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie