Peter Michael aan de start in Bartlehiem Skeelertocht

Vrijdag 30-08-2019
Waar:
Hallum
Wanneer:
Zaterdag 07-09-2019
Nieuw-Zeelander Peter Michael start zaterdag 7 september in de 32e Bartlehiem Skeelertocht en het is de eerste keer dat de meervoudig wereldkampioen naar de klassieker met start en finish in Hallum komt.

Met Peter Michael staan aan de start in dit Open Nederlands kampioenschap o.a. ook werelduurrecordhouder en winnaar van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee Erik-Jan Kooiman, Nederlands kampioen op de marathon Igmar Berga, tweevoudig winnaar van de Bartlehiem Skeelertocht Crispijn Ariëns, de winnaar van 2018 Sjoerd den Hertog én tweevoudig winnaar in Hallum Gary Hekman. Voor Peter Michael is het de eerste keer dat hij deze wedstrijd met start en finish rijdt. De Nieuw-Zeelander heeft dus geen idee wat hem te in het Noord-Friese wachten staat.
Het startschot van de wedstrijd wordt om 14.00 uur gegeven door Gedeputeerde Sander de Rouwe en wethouder Pytsje de Graaf van de gemeente Noardeast-Fryslân.
Het Open NK en gaat bij de A-rijders over 100 kilometer. De organisatie koos dit jaar voor een vernieuwd, veiliger en voor het publiek attractiever parcours.
De A-rijders krijgen vier keer ruim 20 kilometer voor de wielen en dan nog acht plaatselijke omlopen van 1500 meter in het centrum van Hallum. Dames en Masters rijden drie ronden en finishen na 66 kilometer in Hallum. Bij de dames werd de wedstrijd vorig jaar gewonnen door Imke Vormeer uit Meppel en zij start om de titel te verdedigen. Aan de start ook 14-voudig Nederlands kampioen Manon Kamminga.
Na de start gaat de wedstrijd vanuit Hallum trditioneel eerst één keer door Hijum, als eerbetoon aan de op 16 oktober 1999 aan een hartstilstand overleden Willem Poelstra.
Inzet is bij het Open Nederlands Kampioenschap voor de 20e keer ook de Willem Poelstra Wisselbokaal, die uitgereikt wordt aan de meest strijdlustige rijder. Na Hijum gaat het langs het roemruchte Bartlehiem, door Wânswert en Marrum naar de doorkomst in het centrum van Hallum.
Tegelijk met de wedstrijd en op het zelfde parcours start een toertocht over verschillende afstanden. Aan die recreatieve tocht mag iedereen meedoen, er is voor jeugd en beginners zelfs een rit van 12,5 kilometer. Nieuw is dat deelnemers aan de toertocht dit jaar online kunnen inschrijven en er is ook voor de toerrijders dit jaar tijdregistratie.
Gratis skeelerles met Heather Richardson-Bergsma
In de week voorafgaand aan de Bartlehiem Skeelertocht worden skeelerclinics geoganiseerd voor zo’n 200 leerlingen van basisscholen in de regio. Daarvoor worden onder deskundige leiding op speelse wijze onder schooltijd lessen gegeven in Burdaard, Ferwert en Hallum. Afsluiting van deze clinics is zaterdag 7 september in het centrum van Hallum onder leiding van de Amerikaanse schaatskampioene Heather Richardson-Bergsma, de vrouw van schaatser Jorrit Bergsma. Deze lessen beginnen al om 9.30 uur, meedoen is gratis voor kinderen en aanmelden kan vanaf 9.00 uur.
terug naar overzicht
Peter Michael aan de start in Bartlehiem Skeelertocht
© Foto's: Eigen foto

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Lytse klankjes
19:00-21:00 | Gospel Time
21:00-22:00 | Geloven & Beleven
22:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie