VIDEO: Piet Mulder en Gerben Douma volbrengen Elfstedentocht: “Het was hels” · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

VIDEO: Piet Mulder en Gerben Douma volbrengen Elfstedentocht: “Het was hels”

zondag 14 februari 2021

LEEUWARDEN – Piet Mulder (Kollumerzwaag) en Gerben Douma (Buitenpost) hebben zaterdag de Elfstedentocht gereden, schrijft Omrop Fryslân. Ze waren ’s ochtends om vijf uur op de schaatsen gestapt in Leeuwarden en kwamen net voor middernacht aan op de Bonkefeart. Makkelijk hadden ze het niet: “Het was een helse tocht.”

“Het was veel zwaarder dan gedacht. We hebben tegen elkaar gezegd: we proberen het en we zien wel hoever we komen”, zo zeggen Mulder en Douma. Dat het gelukt is, geeft een apart gevoel. “Het was bizar, je komt met zoveel verhalen thuis na zo’n tocht.”

‘Jullie sporen niet’

De twee kregen dan ook veel reacties toen ze over hun plannen vertelden. “Er zijn veel mensen die zeiden: jullie sporen niet. Maar we weten wel goed wat we doen, je moet weten hoe het ijs reageert.” Ze raden anderen niet aan om ook te proberen de Tocht te volbrengen. “Als je met 100 man over De Luts was gegaan, waren er mensen doorheen gegaan. Dan is het ook einde tocht.”

Avondklokboete

Een van de twee mannen heeft een boete gekregen voor het niet houden aan de avondklok, omdat hij geen papieren bij zich had en zich niet kon identificeren. Zijn verklaring: ‘De Elfstedentocht liep een beetje uit.’ Die boete is echter geen bezwaar: “Ik heb het er wel voor over.”

‘Het is werken’

Eerder op de dag hadden we ook al contact met één van de mannen. Toen waren ze net in Franeker. Het ijs dat ze tegenkwamen was op plekken niet al te best, zei Mulder toen. “Er waren plekken met kruiend ijs, dat was slecht schaatsen. Het is werken. Er ligt veel sneeuw op het ijs, het is hard werk. Maar we zijn nog geen situaties tegengekomen dat het niet kon. Vanochtend om vijf uur was nog niemand op het ijs geweest, maar op plekken met honderd man, daar begint het te kraken en te golven.”

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio