Plan voor bestrijding uitheemse planten- en diersoorten · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Plan voor bestrijding uitheemse planten- en diersoorten

dinsdag 04 oktober 2022

LEEUWARDEN – De overheden in Fryslân gaan gezamenlijk invasieve exoten te lijf. Het gaat om snel groeiende uitheemse planten- en diersoorten die de bestaande natuur en biodiversiteit bedreigen. Gedeputeerde Staten hebben de Beleidsnotitie Invasieve Exoten Fryslân vastgesteld. Daarin staat hoe zij de invasieve exoten willen bestrijden.

Door menselijke activiteiten zijn de  exoten vanuit andere werelddelen in ons land terechtgekomen. Daarnaast zorgt de klimaatverandering er voor dat soorten die van nature niet in Europa voorkomen zich steeds beter thuis voelen in Fryslân.

Voorbeelden
Voorbeelden van soorten die volgens de Europese Unie voor natuurdoelen snel verwijderd kunnen en moeten worden zijn de Aziatische hoornaar, de treurmaina (een spreeuwachtige) en de wasbeer. Ook de economie en onze volksgezondheid kunnen reden zijn voor ingrijpen. Denk aan de grote waternavel die watergangen blokkeert, de muskusrat die dijken vernielt en de reuzenberenklauw die brandwonden veroorzaakt.

Provincies staan niet alleen in de aanpak van invasieve exoten. Ook waterschappen (waterplanten, muskusrat, beverrat) en gemeenten (planten in wegbermen en openbaar groen) werken mee. Evenals beheerders van natuurgebieden, Rijkswaterstaat en ProRail.

Haalbaar en betaalbaar
De exoten worden op drie manieren aangepakt; door preventie, volledige bestrijding en door beperking van de verspreiding. De bestrijding moet haalbaar en betaalbaar zijn en is daarom maatwerk, zegt gedeputeerde Douwe Hoogland. ”Van de ene soort kunnen we nog af komen, de andere kunnen we alleen beheersbaar houden. Vaak is het zo dat hoe eerder we er bij zijn, hoe gemakkelijker en goedkoper de bestrijding gaat.” Daarom is het belangrijk dat overheden vroegtijdig op de hoogte zijn van nieuwe ongewenste populaties.

”Nog beter is het natuurlijk de introductie van exoten te voorkomen”, stelt Hoogland. ”Wie een schildpadje, een tropische vis, of een aquariumplant in de vrije natuur achterlaat, beseft vaak niet wat de gevolgen zijn.” Met een voorlichtingscampagne wil GS daarop wijzen.

Bijschrift: De nijlgans met kuikens is een voorbeeld van exoot.

Auteur: Redactie RTV NOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2023 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio