VIDEO: Plan voor 30 nieuwe woningen op Dokkumer Zuiderschans · Foto('s): Bouwgroep Dijkstra Draisma
  Bouwgroep Dijkstra Draisma

VIDEO: Plan voor 30 nieuwe woningen op Dokkumer Zuiderschans

woensdag 13 april 2022

DOKKUM – Bij de Zuiderschans in Dokkum komen als alles goed gaat dertig tijdelijke woningen. Hiermee kan een tekort aan huurwoningen worden teruggedrongen. Bouwgroep Dijkstra Draisma is hierover met de gemeente Noardeast-Fryslân in gesprek. De woningen kunnen binnen een halfjaar worden gebouwd en zouden er als alles mee zit in oktober al kunnen staan.

Deel voor reguliere huurmarkt en deel voor vluchtelingen

Een deel van de woningen is bedoeld voor de reguliere huurmarkt, een ander deel om Oekraïense vluchtelingen op te kunnen vangen. De reguliere vraag naar (huur)woningen blijft in de gemeente groot. Kant-en-klare huizen lossen het dringende tekort aan huisvesting gedeeltelijk op. Ook zijn er op korte- en langere termijn meer opvangplekken nodig voor vluchtelingen. Hoofd-ontwikkeling Egbert Zwarts legt uit: “It is in appartementegebou, mei tritich wen-ienheden. It wurde trije-keamer-appartementen, fan sa’n 75 oant 80 fjouwerkante meter.”

De oorlog in Oekraïne zorgt voor een grote stroom vluchtelingen. Tot nu toe zijn er voldoende (tijdelijke) opvanglocaties. Op termijn wordt verwacht dat er meer plekken nodig zijn waar de mensen een langere tijd kunnen verblijven. Er is geen uitgebreide procedure nodig om het plan te realiseren. Omdat de woonfunctie tijdelijk is en de locatie al geschikt is om op te bouwen, mag er worden afgeweken van het bestemmingsplan. Zwarts vult aan: “Dit is in perseel wêr’t in grutskalige winkel boud wurde kin, mar dêr is de lêste fyftjin jier nimmen foar kaam. Der leit dus wol in bouflak op, wy meie hjir in grut pân bouwe, mar eins is de winkelfraach der net mear. Fandêr dat wy mei dit ynisjatyf kaam binne.”

Inloopbijeenkomst over de plannen

Donderdagavond 21 april organiseert Bouwgroep Dijkstra Draisma een inloopbijeenkomst voor de omwonenden en omliggende bedrijven bij de Zuiderschans. De buurt heeft hierover een brief gekregen. Op deze avond zijn ook medewerkers van de gemeente aanwezig om eventuele vragen over de opvang en de vergunning te beantwoorden.

Auteur: Redactie RTVNOF

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  Hollandse Nacht
  Nonstop de beste Nederlandstalige muziek.
 • 07:00 - 08:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 08:00 - 09:00
  Goed gestemd
  Geestelijk kinderprogramma.
 • 09:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 14:00
  Weekend Nieuwsshow (Herh.)
  Luchtig lunchprogramma, waarin nieuws en actualiteiten op een toegankelijke manier worden besproken.
 • 14:00 - 16:00
  Runwei Sport
  Het sportprogramma van RTV NOF met live verslag van alle sporten uit Noordoost-Friesland. Naast voetbal ook veel aandacht voor korfbal, volleybal, basketbal, kaatsen meer.
 • 16:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 20:00
  Tobias Post
  Tobias Post vult de zondagavond tussen 18:00 en 20:00 op RTV NOF. In het radioprogramma zal hij het weekend goed afsluiten met de nieuwste muziek, muziek uit de regio en nieuw, onbekend talent!
 • 20:00 - 22:00
  RTV Metalcafé
  RTV Metalcaf elke zondagavond 20-22 uur op je radio!
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio