Praktijk Academie De 4 Elementen eerste academie voor sociale inclusie in Nederland! · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Praktijk Academie De 4 Elementen eerste academie voor sociale inclusie in Nederland!

vrijdag 11 januari 2019

De ‘Praktijk Academie’ van De 4 Elementen is de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs waarin sociale inclusie centraal staat. Sinds twee jaar draait er een pilot in samenwerking met de Hanzehogeschool en het Alfa College, waarbij mensen van diverse achtergronden (e/o opleidingen) samenwerken aan diverse projecten en diensten bij De 4 Elementen in Stroobos.

‘Excellentie’ en ‘Sociale inclusie’ zijn de basisingrediënten voor het beroepsonderwijs van de toekomst, aldus het Advisory Committee on Vocational Training. Focus hierop moet ervoor zorgen dat iedereen zich tot zijn volle potentieel kan ontwikkelen. Een onderwerp waar De 4 Elementen zich al jaren mee bezig houdt.

‘Iedereen moet zich kunnen ontwikkelen in eigen tijd en naar eigen vermogen’, aldus Janny Reitsema, initiatiefnemer van De 4 Elementen. ‘In ons Begeleid Wonen en Werken traject leren we onze deelnemers, veelal mensen met Autisme, een vak. Twee jaar geleden kwam er een docent bouw van het Alfa College die stelde dat zijn studenten niet kunnen wat onze deelnemers kunnen op gebied van houtbewerking. Dat, terwijl onze deelnemers geen opleiding kunnen volgen omdat de verplichte vakken een struikelblok vormen. Dat zet je aan het denken.’

Het gesprek vormde de aanleiding voor een geheel vernieuwend onderwijsconcept, dat inmiddels is uitgegroeid tot een pilot met uitstekende resultaten. Studenten van het WO, HBO, MBO en VSO werken samen met deelnemers, medewerkers, vrijwilligers en mensen die re-integreren aan sociale, regionale en innovatieve vraagstukken.

Inmiddels hebben de Hanzehogeschool en het Alfa College zich aangesloten. De scholen zorgen voor ondersteuning van de studenten bij de verplichte basiselementen. In de praktijk wordt verdiepend ingegaan op het ontdekken van eigen talent, persoonlijke ontwikkeling, workshops, intervisie en trainingen die samenvallen onder de noemer ‘Levenskunst’.

Met deze innovatieve manier van leren is Praktijk Academie De 4 Elementen in Stroobos de eerste, draaiende vorm van beroepsonderwijs voor sociale inclusie. Er is nog plek voor studenten voor in het nieuwe jaar. Neem voor meer informatie contact op met De 4 Elementen via info@de4elementen.nl

Fotobijschrift: 

De 4 Elementen: v.l.n.r. Samir Salem, Janny Reitsema, Marjolein de Jong, Els Geurts, Sjoerd de Vries en Ben Jansen bespreken de ontwikkeling van Praktijk Academie De 4 Elementen.

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 10:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 10:00 - 11:00
  Kerkdienst
  Iedere zondagochtend kunt u luisteren naar een kerkdienst uit onze regio.
 • 11:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact