Presentatie dichtbundel Schiermonnikoog

Donderdag 25-07-2019
Waar:
Schiermonnikoog
Wanneer:
Zaterdag 10-08-2019
Op zaterdag 10 augustus organiseren Uitgeverij U2Pi en de dichter Gerard Beentjes in samenwerking met de Bibliotheek Schiermonnikoog de presentatie van de dichtbundel Het woensdagkind van Schiermonnikoog, zaterdag 10 augustus a.s. , 15:00 – 17:00 uur, Got Tjark, Ds. Hundlungiuspad 8, Schiermonnikoog

Ineke van Gent, de burgemeester van Schiermonnikoog, krijgt het eerste exemplaar van de dichtbundel ‘Het woensdagkind van Schiermonnikoog’ overhandigd door dichter Gerard Beentjes.

Veertig gedichten, veertig afbeeldingen, veertig keer Schiermonnikoog, dat is de dichtbundel Het woensdagkind van Schiermonnikoog.

Gerard Beentjes schreef voor drie verschillende exposities gedichten bij kunstwerken: ‘Kom op Verhaal’ in het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa 2018 en ‘Met het oog op Schiermonnikoog’ in 2013 en 2014.

Bijlage 1: Over de exposities
Kom op verhaal: Zeekunst Festival Schiermonnikoog
In het kader van Leeuwarden Friesland Culturele Hoofdstad van Europa organiseerde kunstgroep SJain de eerste drie weken van september 2018 een kunstroute langs een twintigtal bijzondere locaties op het eiland Schiermonnikoog.
Het Zeekunst Festival Schiermonnikoog was een onderdeel van het project ‘Kom op Verhaal’, met als thema de zee. De deelnemende kunstenaars zijn mensen die wonen of werken op het eiland en als geen ander weten wat de Zee voor hen betekent.
De kunstenaarsgroep De Kwast exposeerde in de Got Tjark en nodigde Gerard Beentjes uit om gedichten te schrijven bij de schilderijen die zij tentoonstelden. Ook werk van de kunstenaars Klasiena Soepboer en Yazan Maksoud inspireerde de dichter tot het schrijven van twee gedichten die hij voordroeg bij het afsluiten van het festival.
Met het oog op … Schiermonnikoog
In 2013 en 2014 organiseerde een groep kunstenaars, waaronder Gerda de Voogd, een expositie op Schiermonnikoog in de Got Tjark en enkele andere locaties op het eiland. Gerda de Voogd vroeg Gerard Beentjes aan deze tentoonstellingen deel te nemen als dichter. Hij schreef gedichten bij kunstwerken en droeg voor bij de opening van de tentoonstelling. In 2013 was er werk te zien van tien kunstenaars, in de Got Tjark en in het Bezoekerscentrum. In 2014 namen maar liefst elf exposanten deel aan ‘Met het oog op.. Schiermonnikoog’. In drie locaties op het eiland (Got Tjark, Bezoekerscentrum en het COS) toonden zij hun werken in diverse kunstdisciplines. Ruim 1200 bezoekers bezochten in 2014 de expositie. Een ruime verdubbeling ten opzichte van 2012.

Bijlage 2: Lijst van kunstenaars en fotografen
Kunstenaars en fotografen van wie een foto of afbeelding in het boek staat:
Gerda de Voogd, Romy Dam, Martin Schoemaker, Kees Hogervorst,
Len van Veelen, Riky Jeurissen, Josje Kooistra, Elske Kramer, Yazan Maksoud, Klasiena Soepboer, Aafke Taekema, Auke Talsma, Eric Snelleman, Geke Abma, Joke Borstlap, Tjitze IJdo, Wim Hoek, Dirk Jan Zetstra, Marianne de Jong, Pieter Meier, Folkert Abma, Wietske Maris, Kirsten Buddeberg, Jan Pieter Gootjes, Cees Boer en Ernst Borstlap.
Bijlage 3: Titelgedicht
De titel is ontleend aan het volgende gedicht:
Helmgras
Je staat stil, je sluit je ogen,
Je telt de tijd niet meer, je oren
lopen de witte branding in.
Je staat stil, je wordt de wind,
Je bent rood, alles is wit.
Je zegt, ik sta op een duin.
Nee, dat zegt je verstand,
je rent je schoenen uit
als het woensdagkind van
Schiermonnikoog.
‘Helmgras’, schilderij, Tjitze IJdo

 

Kunstenaars en fotografen van wie een foto of afbeelding in het boek staat: Gerda de Voogd, Romy Dam, Martin Schoemaker, Kees Hogervorst, Len van Veelen, Riky Jeurissen, Josje Kooistra, Elske Kramer, Yazan Maksoud, Klasiena Soepboer, Aafke Taekema, Auke Talsma, Eric Snelleman, Geke Abma, Joke Borstlap, Tjitze IJdo, Wim Hoek, Dirk Jan Zetstra, Marianne de Jong, Pieter Meier, Folkert Abma, Wietske Maris, Kirsten Buddeberg, Jan Pieter Gootjes, Cees Boer en Ernst Borstlap.

terug naar overzicht
Presentatie dichtbundel Schiermonnikoog op 10 augustusSchilderij Helmgras van Tjitze IJdo
© Foto's: Eigen foto's

Vandaag op de radio

00:00-08:00 | RTV NOF Nonstop
08:00-09:00 | Harteklanken
09:00-11:00 | Klankbord
11:00-14:00 | Weekend Nieuwsshow
14:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-20:00 | Hollandse toppers
20:00-23:00 | Hollands op zijn best
23:00-00:00 | Hollandse Nacht
Klik hier voor programma- informatie