VIDEO: Prijs dakpannen door het dak: “Merk kin dreun krije” · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VIDEO: Prijs dakpannen door het dak: “Merk kin dreun krije”

maandag 19 september 2022

REGIO – Door hoge energieprijzen zijn dakpannen om dit moment zo’n 40 procent duurder dan normaal. En dat is opnieuw een klap voor de bouwsector. “Wat in healjier lyn boud wurde koe, is oer trije moanne of in healjier miskien wol net mear mooglik”, verklaart eigenaar Klaas Jellema van aannemingsmaatschappij Jellema in Dokkum.

De keramische dakpannen worden in droogovens gedroogd, maar door de hoge gasprijzen is dat proces onbetaalbaar. Verschillende fabrieken hebben hun productie al stilgelegd. De orders die nog wel worden geleverd worden plotseling veel duurder. “Wy merke dat de prizen sa hurd stige dat ús prizen dêr’t wy wurkers foar oannimme omheech gean. Dat kin foar opdrachtjouwers in drompel wêze om in projekt al as net op te starten”, vervolgt Jellema.

Tweedehands dakpan in trek

Wie zich minder zorgen maakt over zijn handel, is dakpannenverkoper Remmelt de Graaf uit Noardburgum. Hij heeft een flinke voorraad tweedehands, maar ook nog wat nieuwe dakpannen liggen. De Graag merkt dat zijn klandizie de afgelopen tijd toeneemt. “Wy kinne it brûkte spul hiel goed kwyt.” Hij merkt dat steeds meer aannemers hun klanten er zelf op uit sturen om dakpannen bij hem te komen opzoeken.

Voorlopig zijn de dure dakpannen nog leverbaar, hetzij veel duurder. De bouw- en aannemersbedrijven kijken naar alternatieven als betonnen dakpannen, eveneens flink in prijs gestegen, of fabrieken in andere landen. Maar als de energieprijzen blijven stijgen, zijn dakpannen en andere bouwmaterialen over een paar maanden tijdelijk helemaal niet meer leverbaar.

‘Een man een man, een woord een woord’

Wat Jellema van alles het meest verbijstert, is dat leveranciers zelfs de prijzen van eerder geplaatste orders opschroeven. “Ik bin wend: ‘een man een man, een woord een woord’. En meast stiet it ek noch goed op papier. Mar dat dat samar wizigje kin, dat jout wol in protte ûnsekerheid.”

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
VIDEO: Prijs dakpannen door het dak: “Merk kin dreun krije” · Foto('s): Gjaldau Sijtsma
  Gjaldau Sijtsma

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio