Prins Bernhard (93) overleden · Foto('s): 

Prins Bernhard (93) overleden

donderdag 02 december 2004

Prins Bernhard is woensdagavond op 93-jarige leeftijd overleden in het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. De prins overleed om 18.50 uur in het bijzijn van koningin Beatrix en andere familieleden.
 
Het stoffelijk overschot van de prins is overgebracht naar Paleis Soestdijk. Daar woonde Bernhard sinds zijn huwelijk met prinses Juliana, die in maart overleed. Hij zal in het paleis blijven tot de overbrenging naar Paleis Noordeinde in Den Haag. Het publiek kan daar vermoedelijk afscheid nemen.


Woensdagmiddag even voor 17.00 uur werd de prins met spoed opgenomen in het UMC omdat hij verhevigd last kreeg van zijn aandoeningen. Deze waren niet goed te behandelen op Soestdijk. In het ziekenhuis is, in overleg met de prins, afgezien van het nemen van verdere maatregelen. De wens van prins Bernhard is gerespecteerd, zo liet de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) woensdagavond weten. Voor zover bekend had hij thuis willen sterven.


De prins had last van kortademigheid door het vocht in zijn borstholte, veroorzaakt door uitzaaiingen van een kwaadaardige tumor. Hij had ook een tumor in zijn darmen die flinke klachten veroorzaakten. Maandag liet de RVD weten dat de conditie van de prins geleidelijk achteruit ging.


Prins Bernhard 
De afgelopen dagen ontving de prins veel familiebezoek. Koningin Beatrix kwam dinsdag langs bij haar vader. Prinses Margriet bracht woensdag voor de derde opeenvolgende dag een bezoek. Ook kroonprins Willem-Alexander bezocht prins Bernhard woensdag kort voor de uitreiking van de Prins Claus Prijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.


Die uitreiking kreeg een wonderlijk karakter. Koningin Beatrix werd ten dans gevraagd door de Braziliaanse zanger Carlinhos Brown en kon zijn charmante verzoek niet weigeren. Voor de ogen van vele genodigden swingde ze juist op dit moment op de tonen van Zuid-Amerikaanse muziek. Niet bekend is of de zanger wist dat de vader van de koningin zo slecht te pas was.


Tien jaar geleden werd er bij Bernhard uit de darmen een tumor verwijderd. In 2000 haalden artsen een tumor uit de borstholte weg. De prins werd recent in het UMC Utrecht poliklinisch behandeld voor kortademigheid. Hij kampte daar al sinds september mee.


Bij onderzoek van het uit de borst verwijderde vocht werden volgens de RVD ‘cellen verkregen die kunnen wijzen op uitzaaiingen van een tumor’. Het gezwel bleek kwaadaardige en niet meer te behandelen.


Direct na het overlijden van de prins verzamelden ongeveer honderd mensen zich bij Paleis Soestdijk om hun medeleven te tonen. Veel mensen hebben bloemen neergelegd. Bovendien zijn er condoleancesites geopend. Zo kunnen mensen op de officiële website van het koninklijk huis hun steunbetuiging achterlaten.


Bron: www.telegraaf.nl

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 17:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 17:00 - 19:00
    Hitz op Tongersdei
    Sjoerd Gjalt de Vries
  • 19:00 - 20:00
    Jazz Go Blue
    Gert Nitters
  • 20:00 - 21:00
    Country Trail
    Albert de Vries
  • 21:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio