Project Fit@school van start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

Project Fit@school van start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel

woensdag 16 maart 2022

BUITENPOST/OENTSJERK – Vanaf 16 maart tot en met 14 april doen 19 klassen van 13 basisscholen in de gemeenten Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel mee het project Fit@school Dag Challenge. Met dit project willen de gemeenten schoolkinderen het belang van een gezonde leefstijl bijbrengen. Fit@school Dag Challenge is een initiatief van High Five Sportstimulering, JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en GGD Friesland en wordt uitgevoerd door studenten van de opleiding Sportkunde.

De wethouders Jouke Spoelstra (Achtkarspelen) en Gelbrig Hoekstra (Tytsjerksteradiel) gaven vandaag het startschot aan het project op OBS ‘t Holdersnest (Harkema) en OBS ’T Partoer (Burgum). Beide gemeenten vinden het belangrijk dat kinderen gezond kunnen opgroeien. “Als jongeren gezond leven, presteren zij beter op school,” zegt Spoelstra. “Daarom werken we samen met het onderwijs aan een gezonde leefstijl bij kinderen.”

Vroeg beginnen met bewegen

Fit@school Dag Challenge is een challenge voor kinderen uit de groepen 5 en 6. Onder leiding van de buurtsportcoaches bedenken de leerlingen een spel voor op het schoolplein en spelen het spel samen met hun klasgenoten. Ook is er een proeverij van groente en fruit en een quiz over gezond eten. “Om een actieve en gezonde leefstijl te ontwikkelen is het belangrijk voor kinderen om vroeg te beginnen met bewegen,” aldus wethouder Hoekstra. “De omgeving van kinderen speelt hierin een grote rol.”

Gezondste klas

Het programma van Fit@school Dag Challenge duurt de hele ochtend. De bedoeling was dat het project zes weken zou duren. Vanwege corona is dit ingekort tot een ochtendprogramma. Tijdens de verschillende activiteiten kunnen de leerlingen punten verdienen. Zo strijden de leerlingen tegen elkaar om de gezondste klas te worden. De winnende klas verdient een pleinspellenpakket.

Lokaal Sportakkoord

Vorig jaar hebben beide gemeenten een gezamenlijk Sportakkoord ontwikkeld. Hierin staat onder andere dat binnen het onderwijs aandacht is voor een gezonde leefstijl en hierin samenwerkt met onder andere sportaanbieders. Fit@school Dag Challenge past daarom prima binnen de doelstellingen van dit sportakkoord. De scholen in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel werken zo hard aan een gezonde schoolomgeving.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Project Fit@school van start in Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel · Foto('s): Eigen foto's
  Eigen foto's

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio