Prokkelweek, PumpTrack en ‘Boef Zoekt Boer’ in de WNS

Zondag 19-01-2020
DE WESTEREEN - Zaterdag 18 januari kwamen er weer veel diverse onderwerpen aan bod in de Weekend Nieuwsshow. Het eerste uur begon met Wethouder Jouke Douwe De Vries en hij kwam langs in de studio om te vertellen over de Prokkelweek. De Prokkelweek vindt dit jaar plaats van 8 tot en met 13 juni en afgelopen maandag vond de officiële aftrap voor de voorbereidingstijd tot deze week plaats. Wethouder van Noardeast-Fryslân Jouke Douwe de Vries vertelde wat de Prokkelweek is en wat voor activiteiten er worden georganiseerd. Het doel van deze Prokkelweek is om mensen met en zonder een verstandelijke beperking dichter bij elkaar te brengen. Op www.prokkel.nl kunnen activiteiten voor de Prokkelweek worden ingediend.

Wethouder van Dantumadiel Gerben Wiersma vertelde telefonisch over de plannen van het voormalig zwembad de Frosk in De Westereen. Gerben Wiersma vertelde hoe het er nu voor staat met de plannen en dat er verschillende mogelijkheden zijn waaronder het creëren van seniorenwoningen of volkstuintjes. De komende tijd staan gesprekken met omwonenden en Doarpsbelang De Westereen op de planning om uiteindelijk tot een goed plan te komen.

De Ondernemer van de Week was Kringloopwinkel De Fûgelpits uit Dokkum. Jappie Wiersma, bedrijfsleider van de kringloopwinkel, gaf hier informatie over. Iedereen kan overtollig spul en inboedel inleveren bij De Fûgelpits waarbij de opbrengst ten goede komt aan de zieke en gewonde vogels en wilde dieren.

De jaaragenda van de Noord-Friese Winkeltjesroute is bekend en Afke Kramer, mede-oprichtster van deze route, vertelde hierover in de uitzending. Elke laatste zaterdag van de maand openen winkels en ateliers in meerdere dorpen hun deuren van 10 tot 17 uur. De winkeltjesroute is heel divers en iedereen maakt graag tijd voor de klant, aldus Kramer. Voor de agenda werd gebeld met Sjoerd Dijkman van het Multi Functioneel Centrum Holwerd. Op vrijdag 24 januari spelen de kleinkinderen Aeltje Walsma en Gea Verhaag van Klaes Westra de cabaretvoorstelling ‘it komt wer foar t ljocht!’ yn MFA de Ynset Holwerd. De voorstelling bevat sketches van Klaes Westra maar de kleinkinderen hebben er een ‘sausje van nu’ over heen gegooid, aldus Dijkman.

Reinder van der Veen kwam langs in de studio en vertelde over zijn eerste marathon die hij gaat lopen voor KiKa. Als kind had Reinder acute leukemie maar hij heeft de ziekte inmiddels overwonnen. Dit jaar is het 30 jaar geleden dat hij ziek werd en daarom heeft hij besloten om voor KiKa zijn eerste marathon te lopen in Berlijn. Door middel van verschillende acties haalt hij geld op voor het goede doel.

Welmoed Haisma van Stichting PumpTrack vertelde in de studio over het realiseren van een Pumptrack op het sportgebied van De Westereen. Een PumpTrack is een parcours waarbij heuvels en kuilen elkaar opvolgen in een ritmisch patroon waarbij het de uitdaging is om met bijvoorbeeld een BMX of skateboard zonder af te zetten of te trappen, oftewel ‘pompend’, door de baan te gaan. En de prijs die kan worden gewonnen met de fotoprijsvraag, een cadeaubon voor behandeling naar keuze, wordt deze week gesponsord door Karins Schoonheidssalon in Kollum. Zowel vrouwen als mannen kunnen langskomen voor verschillende, verzorgende behandelingen bij Karins Schoonheidssalon.

Het laatste uur van de Weekend Nieuwsshow begon met verslaggever Ijde Prins en hij ging afgelopen week op pad om te kijken of mensen in de omgeving bekend zijn met het begrip ‘Dry January’. Dry January, een concept overgewaaid vanuit Engeland, is een uitdaging om de hele maand januari geen alcohol te drinken. Marcel Seuninga, voorlichter binnen de verslavingszorg, vertelde dat een maand drinken zeker positieve effecten heeft op het menselijk lichaam.

Op 22 januari wordt er een informatieavond ‘Boef zoekt Boer’ in Kollum georganiseerd en Menno van der Veen, voorzitter LTO Noord van de afdeling Noardeast-Fryslân, werd telefonisch benaderd om te vragen waar dit over gaat. Boeren en andere geïnteresseerden worden op deze avond geïnformeerd over diverse vormen van criminaliteit waarbij criminelen gebruik maken van schuren van boeren.

Myrthe Hellema, een Fries om útens, vertelde over de huidige situatie wat betreft de bosbranden in Australië. De oud-Dokkumer woont momenteel in Sydney, Australië en hoewel het nu beter met het weer gesteld is, blijft het afwachten hoe het verder zal gaan met de bosbranden. De bosbranden hebben verscheidene gevolgen voor mens en natuur zoals gezondheidsklachten, minder inkomstenbronnen en verlies van vele dieren, aldus Hellema.

Tot slot werd er aandacht geschonken aan de activiteiten die Bibliotheken Noord Fryslân het komende jaar organiseert. Froukje Dijkstra lichtte het activiteitenprogramma van 2020 toe en er worden het hele jaar verschillende cursussen aangeboden, voor jong en oud.

De Weekend Nieuwsshow is iedere zaterdag tussen 11:00 uur – 14:00 uur te beluisteren op RTV NOF en terug te luisteren in de herhaling op zondag. Ook een interessant onderwerp? Mail naar wns@rtvnof.nl.

terug naar overzicht
Wethouder Jouke Douwe de Vries over de opening van de ProkkelweekReinder van der Veen loopt op 27 september de marathon voor KiKaWelmoed Haisma over het realiseren van een PumpTrack in De Westereen
© Foto's: Waatze Kerkstra

Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Goed gestemd
19:00-21:00 | Leafde foar muzyk
21:00-23:00 | De Smachtwacht
23:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie