Protestantse kerken Buitenpost gaan samen

woensdag 27 mei 2009

De Gereformeerde Kerk en de Nederlands Hervormde Gemeente in Buitenpost gaan fuseren. De gemeenteleden hebben woensdagavond 27 mei instemmend gereageerd op het samengaan van beide kerken. Het streven is de fusie per 1 januari 2010 af te ronden. Afgelopen 10 februari hebben de kerkenraden van de twee gemeenten in hun gezamenlijke vergadering al ingestemd met het voorstel het fusieproces op te starten. Er is al geruime tijd sprake van een hechte samenwerking tussen kerkenraden en ambtsgroepen.


Enkele jaren geleden hadden beide kerkenraden het voornemen opgevat een federatie te vormen. Door onvoorziene ontwikkelingen is de vorming van de federatie niet afgerond. De praktische samenwerking en de wil tot verdergaande samenwerking is al deze tijd gebleven. De gemeenteleden zijn woensdagavond op de gemeenteavond in het verenigingsgebouw De Schakel geïnformeerd over de gevolgen van de fusie tot de protestantse gemeente Buitenpost.


Als de nieuwe gemeente straks een feit is, wat betekent dat dan? Op deze en andere vragen hebben de beide kerkenraden geprobeerd antwoorden te geven. Zo worden de gemeenteleden betrokken bij alle stappen die gezet worden om het samengaan tot een goed einde te brengen. De ongeveer honderd aanwezigen konden aangeven wat ze van het fusiebesluit vonden en hoe het samengaan naar hun oordeel het best kan worden gerealiseerd.


In de nieuwe protestantse gemeente Buitenpost zal er veel, waaraan de gemeenteleden gewend zijn, hetzelfde  blijven. Er komen ook veranderingen. Hierover is uitgebreid gesproken, ook wat dit persoonlijk voor de leden kan betekenen. Aan de ene kant is het een ingrijpende gebeurtenis: de gemeente waarbij men jarenlang betrokken is geweest zal er straks niet meer zijn. Daaraan gaan de kerkenraden niet te gemakkelijk voorbij. Aan de andere kant zal de nieuwe gemeente geen schok van veranderingen met zich meebrengen. Er wordt voortgebouwd op de fundamenten die er al liggen. En daarin ligt veel uit de beide ‘oude’ gemeenten beklonken.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 18:00 - 19:00
  Lytse Klankjes
  Jikke Wiersma
 • 19:00 - 21:00
  Leafde foar Muzyk
  Klaske Ferwerda
 • 21:00 - 23:00
  De Smachtwacht
  Mark en Frank Spijkers
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?