Provinciale Staten besluiten nog voor verkiezingen over Holwerd aan Zee · Foto('s): Omrop Fryslân
  Omrop Fryslân

Provinciale Staten besluiten nog voor verkiezingen over Holwerd aan Zee

woensdag 18 januari 2023

LEEUWARDEN/HOLWERT – De Provinciale Staten van Fryslân nemen op 22 februari een besluit over het project Holwerd aan Zee, zo schrijft Omrop Fryslân. Dat heeft de agendacommissie van Provinciale Staten vanmorgen besloten. Gedeputeerde Fokkinga was erbij om een ander toe te lichten.

Het idee is om het punt nog voor de verkiezingen te behandelen, ook al is er nu maar vijf weken de tijd voor in plaats van de zes weken die er normaliter voor staan. Ze willen het niet doorschuiven naar een nieuwe Staten omdat er dan misschien ook andere mensen zitten die zich in het dossier moeten verdiepen.

Statenlid Bijlsma: Grote moeite met gang van zaken

D66-statenlid Bea Bijlsma heeft grote moeite met de gang van zaken. De provincie stond tot nu toe altijd vierkant achter Holwerd aan Zee en maakt in haar ogen in een paar weken tijd een grote draai met het negatieve advies over het project. Volgens het dagelijks bestuur van de provincie zou het project te veel zijn veranderd in vergelijking met de aanvraag.

Volgens Bijlsma is de gang van zaken schadelijk voor het vertrouwen in het provinciaal bestuur. Zij is daarom van mening dat de provincie meer tijd moet nemen voor de besluitvorming over Holwerd aan Zee.

“Volgens mij hebben we als provincie altijd het project gesteund, iedereen vond het prachtig en maakte er goede sier mee. En toen kwamen er wat kritiekpunten van de LTO en het waterschap. Eerder zei de gedeputeerde dat hij vol achter het project stond, maar gisteren had hij ineens een ander standpunt.” Veel instanties hebben in de loop van de tijd geld toegezegd. “Als het plan niet doorgaat, moet dat geld terug. Dan staan we er als provincie ook niet al te best op.”

‘LTO, Waterschap en verkiezingen spelen rol’

Volgens Bijlsma zou de draai te maken hebben met het besluit van LTO en het waterschap om uit het project te stappen. “En natuurlijk komen de verkiezingen eraan. Dat speelt op de achtergrond ook mee.”

Het idee is om de commissievergadering in Noardeast-Fryslân te houden. “Laat de mensen maar vertellen wat ze van ons vinden. Ik hoop op een hoge opkomst.” Op 1 februari komt er een informatiebijeenkomst voor statenleden over Holwerd aan Zee.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 09:00
    De moarnsshow
    Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
  • 09:00 - 19:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 19:00 - 21:00
    Gospel Time
    Tjerkje Broersma
  • 21:00 - 23:00
    Wat Draaie Menu
    Martin van der Velde
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?