Publiek wil op vroege zondag winkelen: ondernemers in Noardeast-Fryslân houden zich niet aan winkeltijden · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Publiek wil op vroege zondag winkelen: ondernemers in Noardeast-Fryslân houden zich niet aan winkeltijden

vrijdag 21 juni 2024

DOKKUM – Het mag officieel niet, maar ze doen het wel: voor 12.00 uur de deuren openen. Al enige tijd zijn meerdere winkels in Noardeast-Fryslân, waaronder Jumbo, Action, Kruidvat en Poiesz in Kollum, vanaf 10.00 uur open op zondag. Ook de Spar in Kollumersweach volgt sinds zondag 26 mei deze nieuwe openingstijd. Andere winkels in Kollum, zoals de Welkoop, HEMA en Aldi en ondernemers in Dokkum openen om 12.00 uur, conform de verordening winkeltijden, zo blijkt uit een inventarisatie van Streekomrop RTV NOF.

Volgens de Winkeltijdenwet mogen winkels in Noardeast-Fryslân op zon- en feestdagen pas vanaf 12.00 uur open zijn. Dit is vastgelegd in de Winkeltijdenverordening. Hierin staat dat winkels in de gemeente op zon- en feestdagen tussen 12.00 en 18.00 uur geopend mogen zijn. Burgemeester en wethouders kunnen echter een ontheffing verlenen voor ruimere openingstijden, maar dit gebeurt alleen bij bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard of voor het uitstallen van goederen.

Melissa Zeijlemaker van de Spar in Kollumersweach merkte op dat veel klanten, waaronder veel uit De Westereen (Dantumadiel heeft geen koopzondag, red.), naar Kollum gingen, waar winkels al om 10.00 uur open zijn. “De drukte om 12.00 uur bij ons voor de deur was te groot, nu kunnen klanten ook ’s ochtends hun ontbijtje halen,” aldus Zeijlemaker over de stap om eerder open te gaan. De vroege openingstijden bieden omzetkansen en helpt klanten bij de Spar te houden, anders rijden ze door. De bedrijfsleider meldt dat het inmiddels drukker is geworden en dat de vroege openingstijden via sociale media zijn gecommuniceerd, wat zorgt voor een toestroom van klanten.

Coronatijd en motie

Tijdens de coronacrisis besloot het college van burgemeester en wethouders dat winkels in de levensmiddelensector in Noardeast-Fryslân, zoals supermarkten, bakkers, slagers en groenteboeren, ruimere openingstijden mochten aanhouden. Op 15 december 2022 vergaderde de gemeenteraad over een motie tot het verruimen van de winkeltijden op zondag, omdat er niet gehandhaafd werd en onduidelijkheid was bij winkeliers. Verruiming van de winkeltijden zou volgens de indieners van de motie bijdragen aan de ambities van de gemeente om vitale en leefbare dorpskernen te behouden. De motie om openstelling op zon- en feestdagen vanaf 8.00 uur mogelijk te maken haalde het echter niet. BVNL, VVD, Gemeentebelangen en de PvdA waren voor, zes stemmen, maar een meerderheid van 22 stemmen, bestaande uit FNP, S!N, CDA en ChristenUnie, was tegen.

Geen ontheffingen verleend

RTV NOF vroeg bij de gemeente na of er ontheffingen zijn verleend aan winkeliers om voor 12.00 uur open te mogen zijn en welke omstandigheden deze uitzonderingen rechtvaardigen. De communicatieafdeling liet namens de portefeuillehouder weten dat er, voor zover zij kunnen nagaan, de afgelopen jaren geen ontheffingen zijn verleend. De Spar in Kollumersweach heeft ook geen melding gemaakt van de eerdere openingstijden bij de gemeente. “We moesten broodjes klaarmaken en zagen veel mensen staan, maar er was nog geen caissière,” zegt Zeijlemaker.

De beslissing om eerder open te gaan, was ingegeven door de behoefte van klanten. “Nee, we hebben het niet doorgegeven aan de gemeente. Ik heb er niet per se over nagedacht. Ik heb ervoor gezorgd dat de klanten het wisten en heb het op internet aangepast,” legt Zeijlemaker uit.

RTV NOF heeft de Jumbo in Kollum meerdere malen telefonisch en via e-mail gevraagd om een reactie en zienswijze op de vervroegde openingstijden, maar de ondernemer zwijgt tot nu toe. Andere bronnen gaven aan dat de supermarkt als één van de eersten eerder open ging.

Gemeente overweegt actief toezicht

Ondanks dat de Winkeltijdenverordening niet werd gewijzigd, blijkt nu dat in de praktijk veel winkeliers het besluit toch negeren. Bij de gemeente zijn echter geen klachten of meldingen binnengekomen van winkels in Kollum of Kollumersweach die al om 10.00 uur open zijn op zon- of feestdagen. “Nu deze signalen tot ons zijn gekomen, zullen we deze intern bespreken en vervolgens bepalen of we hier de komende periode actief toezicht op gaan houden,” laat een medewerker van communicatie weten.

Behoefte onder winkelend publiek is duidelijk

Uit eigen waarneming van RTV NOF op zondagochtend langs de betreffende winkels blijkt dat er wel in een duidelijke behoefte wordt voorzien. De winkels die eerder open zijn, verwelkomen in de ochtend al vele tientallen klanten. Uit eerder onderzoek bleek dat winkeliers minimaal 6% extra omzet genereren in de ochtenduren. In buurgemeenten gelden ruimere openingstijden, waardoor inwoners en toeristen vaak daarheen gaan. Zeijlemaker merkt op dat de zomertijd ervoor zorgt dat mensen eerder uit bed gaan. “Als het mooi weer wordt, gaan mensen vroeger uit bed en dan is het mooi dat mensen bij ons terecht kunnen,” voegt ze toe. De openstelling vanaf 10.00 uur heeft in korte tijd al geleid tot een toename van het aantal klanten in de ochtenduren, waarmee de Spar inspeelt op de wensen van de gemeenschap.

Auteur: RTV NOF | Ben de Jager
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 07:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 07:00 - 09:00
  De moarnsshow
  Overzicht van nieuwsreportages & weerbericht en hoofdpunten van het nieuws.
 • 09:00 - 19:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Tjerkje Broersma
 • 21:00 - 23:00
  Wat Draaie Menu
  Martin van der Velde
 • 23:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?