PvdA ongerust over vertraging opruimen restafval MSC Zoe

Maandag 10-06-2019
AMELAND - De PvdA wil van Gedeputeerde Staten weten wat de provincie Fryslân kan doen om het restafval van de MSC Zoe op te ruimen. “Nu Rijkswaterstaat de berging van de overboord geslagen containers verandert, maken wij ons zorgen over vertraging,” stelt woordvoerder Jaap Stalenburg. “Na elke storm en elk tij wordt het moeilijker om de losse, ronddrijvende lading te bergen. Het raakt onder het zand of wordt door de stroming weggevoerd.”

Ongerustheid
Stalenburg vindt dat spoed en continuïteit noodzakelijk blijft. “We hebben het wel over ons Waddengebied, ons UNESCO Werelderfgoed.” Van het provinciebestuur wil de PvdA weten wat zij van de gewijzigde aanpak van Rijkswaterstaat en de ongerustheid van natuurorganisaties en eilanders vinden. Het plan van Rijkswaterstaat is om eerst controleonderzoek te doen, zogenoemde surveys, waarna op basis van deze gegevens later bergingsschepen worden ingezet.

Vrachtlijsten
De PvdA is tevens ontevreden over het gebrek aan openheid over de lading van de MSC Zoe. “Vrachtlijsten zijn nog niet volledig openbaar en dat terwijl we zeker weten dat er nog gevaarlijke lading, zoals lithiumbatterijen, ronddobbert.” Stalenburg is met burgemeesters Bert Wassink (Terschelling) en Ineke van Gent (Schiermonnikoog) van mening dat de veiligheid van mens en milieu boven de privacybelangen van bedrijven hoort te staan.

Steun vissers
Over de klachten van vissers dat zij door de schade-expert van rederij MSC worden verleid om af te zien van schadeclaims, vraagt de PvdA opheldering. Stalenburg: “We willen graag weten wat de provincie Fryslân kan doen om de belangenvereniging van kottervissers, de Coöperatieve Visserij Organisatie, te ondersteunen.”

terug naar overzicht

© Foto's: Tim Groeneveld


Vandaag op de radio

00:00-18:00 | RTV NOF Nonstop
18:00-19:00 | Hoezo Kleinkunst
19:00-20:00 | Fryslan Fan
20:00-21:00 | Werom yn de tiid
21:00-00:00 | RTV NOF Nonstop
Klik hier voor programma- informatie