PvdA wil meer grip op koers en resultaten provinciaal beleid · Foto('s): 

PvdA wil meer grip op koers en resultaten provinciaal beleid

dinsdag 08 november 2016

De PvdA roept het provinciaal bestuur op meer duidelijkheid te geven over de ambities van de provincie op het gebied van biologische landbouw, circulaire economie en duurzame dorpen en wijken. Deze oproep doet de PvdA in het kader van de provinciale begroting voor komend jaar. Maandag presenteerde de partij al het idee om de positieve gezondheid onder de Friese bevolking te stimuleren. Ook op dit punt verwacht de PvdA een helder plan van aanpak van de provincie.

‘Doelgerichte actie nodig’

“Op dit moment zien we dat de provincie wel algemene beloftes doet op de genoemde terreinen, maar vooralsnog niet tot duidelijke keuzes komt of concrete stappen maakt”, verklaart fractievoorzitter Remco van Maurik. De PvdA stelt dat het noodzakelijk is dat er op het gebied van landbouw, economie en duurzaamheid dit jaar nog stappen gezet worden. Van Maurik benadrukt dat Gedeputeerde Staten tot de aangekondigde tussenbalans volgend jaar zomer geen structurele aanpassingen wil doorvoeren. “Volgens ons is dat te laat. Er is nu doelgerichte actie nodig.” Daarom vraagt de PvdA woensdag met verschillende moties om meer inzicht in de ambities, meetbare resultaten en financiële dekking van de provincie.

Biologische landbouw

Het omvormen van de alledaagse ‘generieke’ landbouw naar biologische en duurzame landbouw is de eerste maatschappelijke opgave die Van Maurik aan de kaak stelt. “Op dit moment voert de provincie alleen experimenten uit rondom natuurinclusieve landbouw bij specifieke bedrijven. Als we dit om willen zetten tot een breed landbouwbeleid is het de hoogste tijd dat er een heldere visie komt.” De stadslandbouw mag daarbij volgens de PvdA niet worden vergeten.

Circulaire economie

Samen met de ChristenUnie pleit de PvdA voor meer helderheid over de inzet op de circulaire economie, waarbij producten en grondstoffen zo veel mogelijk hergebruikt wordt. “Het biedt enorm veel perspectief, maar als we onze huidige voorsprong op dit vlak willen behouden moeten we niet stilzitten”, aldus Van Maurik. “Een minder versnipperde aanpak en juist meer inzicht en samenhang is noodzakelijk.” Het Friese mkb wil de PvdA blijvend stimuleren door de regelingen ‘Ondernemer Coacht Ondernemer’ en ‘Ondernemersimpuls’ door te zetten.

Lokale duurzaamheid

Het duurzaam maken van dorpen en wijken kan volgens de PvdA eveneens niet wachten tot volgend jaar. De open vraag die de partij stelt is hoe de provincie haar doel om tientallen duurzame dorpen te creëren wil realiseren. “Als de provincie zelf geen definitie heeft van wat duurzame dorpen en wijken zijn, en dat is het geval, dan is het volgens ons vrij lastig om het gestelde doel te realiseren”, reageert Van Maurik. Met een update van het provinciale beleid wil de PvdA ervoor zorgen dat er duidelijkheid komt.

Vitaliteit en levensgeluk

De aanpak van eenzaamheid en het stimuleren van positieve gezondheid, waarbij levensgeluk en sociale contact een belangrijke rol spelen, zijn de laatste onderwerpen waarvoor de PvdA specifieke aandacht vraagt. “Nu de provincie zich aangesloten heeft bij de Friese vitaliteitsalliantie, vinden wij het logisch dat het ook concrete stappen onderneemt”, verklaart fractievoorzitter Van Maurik. “Daarom willen we graag inzicht in de plannen van het college.” De PvdA is van mening dat de provincie als verbinder en aanjager een taak heeft richting de Friese gemeenten.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 07:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 07:00 - 08:00
    Harteklanken
    Non-stop
  • 08:00 - 10:00
    Klankbord
    Geestelijk verzoekplaten programma
  • 10:00 - 12:00
    Op 'e Hichte
    Nieuws uit Achtkarspelen & Tytsjerksteradiel
  • 12:00 - 14:00
    De Weekend Nieuwsshow
    Nieuws uit Dantumadiel & Noardeast-Fryslân
  • 14:00 - 18:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 18:00 - 20:00
    Hollandse Toppers
    Tinus Kempenaar
  • 20:00 - 22:00
    Hollands op zijn Best
    Joege en Jikke
  • 22:00 - 00:00
    Hit Tijdmachine
    Dicky Denkers
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio