PvdA wil verbetering in toegankelijkheid Fries busvervoer · Foto('s): RTV NOF Archief
  RTV NOF Archief

PvdA wil verbetering in toegankelijkheid Fries busvervoer

dinsdag 26 november 2019

De PvdA wil dat de provincie Fryslân strengere eisen stelt voor de toegankelijkheid van het Friese busvervoer. Statenlid Edou Hamstra dient woensdag voorstellen in om betaling in de Opstapper makkelijker te maken en reizen met het ov voor mensen met een beperking te verbeteren. Ze benadrukt dat toegankelijk busvervoer meer is dan alleen in- en uitstappen. “Het gaat ook om informatie voorafgaand aan een reis, betaalgemak, hulp bij overstappen en de manier van communiceren met reizigers.”

Contante betaling
Op dit moment kan in de Opstapper alleen nog contant betaald worden. Dit wil de PvdA veranderen. “Door andere betaalmethoden, zoals de ov-chipkaart, pinpas of online betalen, ook te accepteren verhoog je het gemak van de reizigers”, verklaart Hamstra.

VN-verdrag
Voor mensen met een beperking blijft reizen met de bus een uitdaging, vervolgt Hamstra. Daarom wil de PvdA de eisen voor toegankelijkheid in de nieuwe busconcessie 2022-2032 aanscherpen. “Wij willen dat de provincie de voorwaarden voor busaanbieders beter laat aansluiten op het VN-verdrag voor de Rechten van personen met een handicap, die al sinds juli 2016 geldt.”

Goede werkgever
Van de toekomstige busaanbieder verwacht de PvdA dat deze een goede werkgever is, met oog voor werkomstandigheden en personeelstevredenheid. Om dit in de eindkeuze mee te laten wegen, stelt Hamstra voor om ‘goed werkgeverschap’ als uitgangspunt mee te nemen bij de aanbesteding van het busvervoer.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Hoezo Kleinkunst
  Hoezo Kleinkunst brengt u liedjes, sketsches en wetenswaardigheden vanaf het begin van de kleinkunst tot de jaren '90 van de vorige eeuw.
 • 19:00 - 20:00
  Fryslan Fan
 • 20:00 - 21:00
  Werom yn de tiid
  Werom yn de tiid is een programma mei muzyk ut de jierren '60 en '70.
 • 21:00 - 22:00
  Capriccio
  In Capriccio laat Haite Schukking veel verschillende soorten klassieke muziek de revue passeren en vertel daarbij iets over de achtergronden van elke compositie. Vaak geniet je meer van een muziekstuk, als je iets weet over het ontstaan ervan en over de drijfveren van de componist.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio