PVV en FvD geweigerd bij FNV-verkiezingsdebat in Burgum, andere partijen zeggen af · Foto('s): 

PVV en FvD geweigerd bij FNV-verkiezingsdebat in Burgum, andere partijen zeggen af

woensdag 01 maart 2023

BURGUM – Politieke partijen PVV en Forum voor Democratie mogen op 11 maart niet deelnemen aan een FNV-verkiezingsdebat in Burgum, schrijft Omrop Fryslân. De landelijke tak van de vakbond heeft besloten beide partijen te weigeren bij hun debatten, die door het hele land worden georganiseerd. “We zijn erg teleurgesteld in het besluit”, zegt Max Aardema van de PVV. “We doen als partij al 12 jaar mee aan het politieke spel en dan verwacht je dat je gewoon mee mag doen.” De partij kreeg echter te horen dat ze niet welkom zijn. “We zouden uitspraken hebben gedaan die niet overeenkwamen met de gedachten van de FNV. Maar een debat gaat nou juist over die verscheidenheid aan reacties en gedachten.

Haat zaaien en discriminatie

De FNV laat in een schriftelijke verklaring weten al jaren het beleid te voeren dat partijen die in hun uitingen haat zaaien of discrimineren op grond van afkomst of levensovertuiging niet worden uitgenodigd voor hun debatten. Daarom werden de PVV en FvD afgewezen voor de debatten voor de Provinciale Statenverkiezingen. De vakbond kon geen verdere toelichting geven. Inmiddels hebben andere partijen aangekondigd zich terug te trekken uit het debat als de FNV bij haar besluit blijft. Het gaat in ieder geval om het CDA, BVNL, de VVD, de BBB, de ChristenUnie en de FNP.

“Dit is geen democratie”

“Laat ik voorop stellen dat ik het niet eens ben met de standpunten van de partijen”, zegt CDA-lijstwinnaar Friso Douwstra. “Maar dit is geen democratie. Je kunt mensen en partijen niet op voorhand uitsluiten. De democratie staat al zo onder druk, dus dan moet dit helemaal niet. Waar trek je dan de grens?” “In Nederland gaat het om het debat en de verschillende standpunten. De Haagse lijn van de PVV en FVD staat ver van mij af, maar ik vind dat het gesprek altijd moet doorgaan. Als je partijen weigert, dan kun je helemaal wel ophouden. Dus wij willen niet meer komen.” Op 11 maart vinden in Burgum twee debatten plaats. In de middag één georganiseerd door de FNV. ’s Avonds één van de jachtvereniging. De PVV hoopt alsnog mee te kunnen doen aan het FNV-debat.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 18:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 18:00 - 19:00
    Lytse Klankjes
    Jikke Wiersma
  • 19:00 - 21:00
    Leafde foar Muzyk
    Klaske Ferwerda
  • 21:00 - 23:00
    De Smachtwacht
    Mark en Frank Spijkers
  • 23:00 - 00:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio