Raad Achtkarspelen staat achter opvang statushouders in Buitenpost, na tien jaar woningbouw · Foto('s): Google Streetview
  Google Streetview

Raad Achtkarspelen staat achter opvang statushouders in Buitenpost, na tien jaar woningbouw

vrijdag 22 september 2023

BUITENPOST – De gemeenteraad van Achtkarspelen staat achter de aanstaande opvang van statushouders in het voormalig dienstencentrum van wooncomplex Herbranda in Buitenpost. Dat werd donderdagavond duidelijk op de raadsvergadering in het gemeentehuis.

Afgelopen zomer maakte het college bekend dat het ongeveer 36 statushouders wil opvangen in Herbranda. Het opvangen van statushouders is in lijn met de landelijke taakstelling; het Rijk bepaalt elk half jaar hoeveel statushouders de gemeente passende woonruimte moet bieden.

“Wy moatte dit jier noch 67 statushâlders pleatse”, zo vertelde burgemeester Oebele Brouwer afgelopen augustus nog op een informatiebijeenkomst voor omwonenden.

Een groot deel van de omwonenden vindt de opvang echter ‘buitenproportioneel’. Zij zijn bang voor overlast en vallen over de periode van opvang. De gemeente Achtkarspelen huurt het pand met dit doel voor tien jaar van een commerciële partij.

Motie vreemd

Raadslid Jeffrey Graansma (PVV) kwam donderdagavond met een motie vreemd om onder andere die periode in te korten en een kleiner aantal statushouders op te vangen, in overleg met omwonenden. Deze motie werd met een grote meerderheid door de raad verworpen en haalde het niet.

“Wy wolle ús ferantwurdlikheid pakke”, zo vertelde burgemeester Brouwer. Het aanwijzen van een opvanglocatie is een bevoegdheid van het college van burgemeester en wethouders. “As wy neat dogge, grypt de provinsje yn en dan wiist dy in plak oan en stjoert ús de rekken.”

Woningbouw

Na de periode van tien jaar ligt het in de lijn der verwachting dat er nieuwe woningen worden gebouwd op de locatie van Herbranda, zo is volgens de burgemeester op dit moment de intentie van de commerciële partij.

Auteur: Redactie RTV NOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
 • 00:00 - 17:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
 • 17:00 - 19:00
  Hitz op Tongersdei
  Sjoerd Gjalt de Vries
 • 19:00 - 20:00
  Jazz Go Blue
  Gert Nitters
 • 20:00 - 21:00
  Country Trail
  Albert de Vries
 • 21:00 - 00:00
  It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
  Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio