Raad Dongeradeel wil feiten over Sionsberg op tafel

dinsdag 22 mei 2012

“Voor het voortbestaan van De Sionsberg is het van groot belang dat de juiste feiten op tafel komen en dat, op basis daarvan, de juiste beslissingen worden genomen.” Dat stellen de gezamenlijke fracties in de gemeenteraad van Dongeradeel. Zij roepen het College van B&W daarom in een brief en motie op om per direct een feitenonderzoek te starten. Met de resultaten willen de fracties de sluiting van de afdeling Verloskunde van De Sionsberg per 1 augustus voorkomen.

Ook hopen zij minister Schippers van VWS ervan te overtuigen om in De Sionsberg een pilot-project voor een geïntegreerd geboortecentrum te realiseren, zoals de minister op 1 maart jl. zelf in een brief aan de Tweede Kamer heeft toegezegd. De oproep van de gezamenlijke raadsfracties komt nadat De Friesland Zorgverzekeraar en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vorige week de plannen voor een geïntegreerd eerste- en tweedelijnsgeboortecentrum in De Sionsberg hebben afgewezen. De fracties constateren echter dat ,,er tot op heden geen medisch inhoudelijke feiten worden aangedragen die het staken van de geboortezorg door De Sionsberg noodzakelijk maken.”

Ondertussen lijkt het erop dat de verschillende belangenpartijen rond het ziekenhuis ,,zich vastbijten in eerder ingenomen standpunten”, zo schrijven de fracties, ,,terwijl de situatie van De Sionsberg sinds het opheffen van het Verscherpt Toezicht en het indienen van het Heroriëntatieplan wezenlijk is veranderd. De Raad van Bestuur is vervangen en er is een intentie tot fusie met ziekenhuis Nij Smellinghe getekend.” Dit lijkt onvoldoende mee te zijn genomen in het besluit om de afdeling Verloskunde te sluiten.

Als de afdeling Verloskunde daadwerkelijk per 1 augustus wordt gesloten zullen er in De Sionsberg en regio Noordoost-Fryslân geen ziekenhuisbevallingen meer mogelijk zijn. Ook komen daarmee de thuisbevallingen in de regio op de tocht te staan. En dat terwijl ,,de kwaliteit van de geboortezorg in Noordoost-Friesland tot op heden  van een zeer hoog niveau is en de sterfte van baby’s nu nog ver onder het landelijk gemiddelde ligt.” De fracties vinden het dan ook ,,van vitaal belang voor de gehele regio dat vrouwen hier de mogelijkheid hebben veilig zwanger te kunnen zijn en te bevallen.” De gezamenlijke fracties maken zich bovendien grote zorgen over het voortbestaan van het ziekenhuis. ,,Dit is de derde afdeling in De Sionsberg is die gesloten wordt (na de spoedeisende hulp en cardiologie),” zo schrijven zij. ,,Het voortbestaan van De Sionsberg als basisziekenhuis wordt daarmee ernstig bedreigd.” 

Zij roepen het College van B&W dan ook op om onmiddellijk een onderzoek te starten naar alle feiten rond De Sionsberg. Daarbij moet rekening worden gehouden met ,,de de feitelijke kwalitatieve uitkomsten van de geboortezorg in De Sionberg en de eisen van de Inspectie van de Gezondheidszorg,” zo stellen de fracties, ,,maar ook met de mogelijkheden van de minister om als pilot-project een geïntegreerd geboortecentrum in de regio in te richten.”

In het onderzoek moeten o.a. de aanrijdtijden, de wachttijden, de kwaliteitsbeoordelingen en de cijfers over kindersterfte in relatie tot de diverse omliggende ziekenhuizen onder de loep worden genomen. Voor het onderzoek trekt de raad 7.500,- euro uit. De resultaten moeten vóór 10 juni a.s. bekend zijn, zodat zij nog meegenomen kunnen worden om de Raad van Bestuur van De Sionsberg, De Friesland Zorgverzekeraar en de IGZ op andere gedachten te brengen.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?