Raad Noardeast wil onafhankelijk onderzoek naar jeugdzorgketen · Foto('s): Ben de Jager
  Ben de Jager

Raad Noardeast wil onafhankelijk onderzoek naar jeugdzorgketen

vrijdag 24 juni 2022

KOLLUM – De Rekenkamercommissie gaat een onafhankelijk onderzoek doen naar de jeugdzorgketen in Noardeast-Fryslân, “om daar in bredere zin lering uit te trekken”. Met die motie ging de raad van Noardeast-Fryslân bijna unaniem akkoord, behalve de VVD. Daarnaast is de Inspectie Gezondheidszorg inmiddels begonnen met een onafhankelijk onderzoek naar de zorginhoudelijke processen in een van de casuïstieken in de gemeente.

“Wij zijn voor het onderzoek, maar kunnen ons niet vinden in een zin van het raadsvoorstel, die lees ik ook niet voor”, vertelde fractievoorzitter Digna Ferwerda. De zin waarin wordt geconstateerd, dat de raad via een artikel in de Leeuwarder Courant kennis heeft genomen van een schrijnende situatie die zich voor heeft gedaan in de gemeente, wilde Ferwerda uit de motie hebben. Echter gingen initiatiefnemers CDA, ChristenUnie, PvdA en BVNL daar niet in mee.

Met de motie wordt opgeroepen een raadsvoorstel op te maken, waarin kan worden besloten om het onderzoek ook daadwerkelijk uit te voeren. Sinds de decentralisatie in 2015, van onder andere de jeugdzorg, is de gemeente aan zet. De raad wil meer inzicht in de jeugdzorgketen en laat daarom het onderzoek op hoofdlijnen uitvoeren. “De gemeente heeft een regierol en is verantwoordelijk voor monitoring en bijsturing in het organiseren van de jeugdhulp.” Wanneer het Rekenkamercommissie-onderzoek uitgevoerd wordt, is nog niet duidelijk.

VANDAAG OP DE RADIO

107.0 - 107.3 - 105.8 FM
 • 00:00 - 16:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 16:00 - 18:00
  Op naar het weekend!
  Peter Visser neemt je mee het weekend in met gezellige muziek.
 • 18:00 - 20:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 20:00 - 22:00
  Weekend Kick-Off
  Weekend Kick-Off is een programma wat vooral gericht is op jongeren. In dit programma wordt van alles besproken...
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 107.8 FM
© 1989 - 2022 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden? · Externe Radio