Rafaela Dijkstra schiet VIOD in blessuretijd naar overwinning · Foto('s): Eigen foto
  Eigen foto

Rafaela Dijkstra schiet VIOD in blessuretijd naar overwinning

zondag 07 september 2014

Arjen Robben beweerde dat Louis van Gaal een ‘gouden pik’ had. Zijn wissels maakten in een aantal wedstrijden op het afgelopen WK het verschil. Deze metafoor kent helaas geen vrouwelijke versie die aan trainster Atty Eelkema van VIOD kan worden toebedeeld. Haar wissels bezorgden VIOD een onverdiende 2-3 overwinning tegen RVVH. ‘Liever een lelijke overwinning, dan een mooie nederlaag’, aldus Eelkema direct na afloop van de wedstrijd.

RVVH heeft zich voor dit seizoen flink versterkt met de komst van tien nieuwe speelsters, waarvan Alyssa Dijkstra (komt van Oostkapelle) Ramona van der Harst en Samira Benchamach (komen van topklasser RCL) en Jennifer Oliveira (komt van Barendrecht) in de basis startten. Dit nieuwe RVVH lijkt op voorhand één van de titelkandidaten in de zaterdag hoofdklasse. VIOD kreeg bijna nooit vat op het uitstekende positiespel van de Ridderkerkers, waartegen een tomeloze inzet van de Friezinnen stond.

Op het middenveld heerste de eenmalige internationaal Van der Harst als een vorstin. Merkwaardig was dat het vele balbezit te weinig rendeerde. Al had RVVH na vijf minuten spelen wel op voorsprong moeten komen. Op rechts sneed Allyssa Dijkstra door de defensie van VIOD, maar haar afgemeten voorzet was niet besteed aan Jennifer Oliveira. Na zeven minuten spelen was het wel raak, maar wel aan de overzijde van het veld. De bal kwam na een prachtige aanval over links uiteindelijk bij Martine Koopmans. Zij heeft momenteel patent op afstandsschoten, want ook nu wist zij van ongeveer vijfentwintig meter de keepster van de tegenpartij te verrassen. Met Koopmans is ook direct de uitblinkster aan VIOD-zijde genoemd. Met haar fabuleuze techniek en een geweldige conditie voelt de controlerende middenvelder zich als een vis in het water op haar nieuw positie.

VIOD haalde bij lange na niet het niveau van de oefencampagne en de twee bekerwedstrijden. Daarentegen is het een team dat, hoe zij ook onder druk komt te staan, altijd kansen weet te creëren. Grytsje Jongsma drong tot twee keer toe ver door in de vijandelijk linies. Echter de hoek waaruit zij moest schieten was te klein en succes bleef dus uit. De grootste kans kreeg Lisette Luimstra. Na een prachtige aanval schoot zij de bal te gehaast ruim over het doel van Tessa van Ameijde. RVVH probeerde het vaak via schoten uit de tweede lijn. Ramona van der Harst was nog het dichtst bij een doelpunt, maar zag de bal middels de paal over de achterlijn verdwijnen.

In de tweede helft zouden de wisselspelers voor spektakel zorgen. RVVH ging onverdroten door met de jacht op de gelijkmaker. VIOD ging steeds meer achteruit voetballen en kwam nog sporadisch in het strafschopgebied van de Ridderkerkse voetbalvereniging Hercules. De gelijkmaker van Esther de Bruin, die Esmeralda van den Heerik had afgelost, was dan ook meer dan verdiend. Atty Eelkema bracht Sanne Huizing en Elissa Halbesma in de ploeg. VIOD kreeg direct meer vat op het spel en nam door een afstandsschot van Halbesma weer de leiding. Froukje Schaafsma kreeg een levensgrote kans om de wedstrijd definitief te beslissen. Uit een prachtige pass van Elissa Halbesma werd de bal zonder te dreutelen op de pantoffel genomen, maar verdween een halve meter naast het doel. Trainer Michel Visser gebruikte daarna zijn tweede wissel, waarbij Manuela Grootenboer in het team kwam voor Jennifer Oliviera. In de 85e minuut wist Grootenboer in een mêlee aan spelers de bal in het doel te prikken. Dit leidde tot uitzinnige vreugde bij RVVH, dat daarna te overmoedig op jacht ging naar de overwinning.

De organisatie achterin was hierdoor helemaal zoek en in de 92e minuut profiteerde VIOD hier optimaal van. Marissa Elzinga snelde op links voorbij Lindsay de Zwart en zag Rafaela Dijkstra, VIOD’s derde wissel, frank en vrij staan. De razendsnelle benjamin van het keurkorps van Atty Eelkema wist hier optimaal van te profiteren en scoorde de 2-3. Diep in blessuretijd moest Aafke de Hoek aan de noodrem trekken na één van de weinige fouten van Sarah Jacobs. De vrije trap belandde via de vingertoppen van Joukje van der Meer op de lat. Tot ontzetting van iedereen met een RVVH-hart schoot Alyssa Dijkstra de bal uit de rebound vanaf twee meter over het doel. En dit betekende ook vrijwel direct het einde van een meeslepende wedstrijd.

• 00:00 - 19:00
  • 19:00 - 21:00