Ravage op gedenkplaats voor overleden Andries uit Boelenslaan: “It is sa hurd, sa spikerhurd” · Foto('s): Politie & Ben de Jager
  Politie & Ben de Jager

Ravage op gedenkplaats voor overleden Andries uit Boelenslaan: “It is sa hurd, sa spikerhurd”

donderdag 21 juli 2022

BOELENSLOANE – De gedenkplek, voor de vorig jaar bij een schietpartij omgekomen Andries Booi uit Boelensloane, is in de nacht van dinsdag op woensdag vernield. “Echt alles is dwarstroch slein, wy soene echt net witte wa’t dit op syn as har geweten hat”, vertelt Ypie Booi. 

Dinsdag overdag, op de geboortedag van Andries en tevens de verjaardag van moeder Ypie, is er met de familie nog stilgestaan bij de gedenkplaats. “Yn ‘e middei hawwe syn freonen noch in oantal boeketten bracht en ek foto’s. De jûnes binne myn man en ik noch hinne gien om alles fan wetter te foarsjen, want it wie tige waarm.” Rond half tien zijn de ouders van de man teruggekeerd naar huis en de volgende ochtend kwam de man die vlakbij de gedenkplaats woont, de familie thuis. “Jim moatte nei it betinkplak ta, want der is in soad skea.”

Laat de dader(s) eerlijk zijn

Direct zijn de ouders van Andries naar de gedenkplaats gereden en daar troffen ze een ravage aan. “De blommen wiene út it papyr helle en it papyr is der ergens wer tusken drukt, ek in soad koppen fan de blommen binne der ôfskuord. Dêrneist wiene ek de fotolistjes fernield.” Moeder Ypie heeft een oproep aan de dader(s). “Lit se earlik sizze, wy hawwe it dien. Dan moatte sy ek flink wêze en nei ús ta komme, as harren melde by de plysje.”

“It is gewoan sa hurd, spikerhurd”

Het is voor de ouders, die inmiddels al meer dan tien maanden wachten op de uitkomsten van het Rijksrecherche-onderzoek een zware en emotionele tijd. De onduidelijkheid over wat er in de nacht gebeurde toen hun zoon werd gedood door een politiekogel hakt er nog altijd in. “Tiid om te rouwen hawwe wy noch net hân”. Alles leek een korte tijd in ‘rustiger’ vaarwater te belanden, totdat de schietpartij op een trekkerbestuurder in Heerenveen kwam opzetten. “Je tinke der altyd oan, mar dan belibje je alles wer op ‘e nij”. Daar komt nu het verhaal van het vernielde gedenkmonument kort achteraan. “It is gewoan sa hurd, spikerhurd… En boppeal sa respektleas, dit bin gjin minsken.”

Burgemeester Brouwer: “Totaal respectloos, niet te bevatten”

Burgemeester Oebele Brouwer spreekt van een verschrikkelijke gebeurtenis. “De plek waar de nabestaanden van Andries Booi dachten hem te kunnen herdenken is compleet vernield. Totaal respectloos vind ik dat. Dat dit in onze gemeente is gebeurd kan ik niet bevatten.” De gedenkplaats is met toestemming van de gemeente op de Fjouwer Roeden in Boelenslaan geplaatst.

De politie Noordoost-Fryslân is inmiddels met een onderzoek begonnen naar de vernielingen aan de gedenkplaats. “Weet jij meer over de vernielingen, of wie deze gepleegd hebben? Neem dan contact op met 0900-8844.” De familie Booi heeft aangifte gedaan van de vernielingen.

RTV NOF maakte kort na de ingrijpende gebeurtenis een reportage, met twee vrienden van Andries Booi.

Auteur: Redactie RTVNOF
Heb jij nieuws of een opmerking? Stuur de redactie een WhatsApp.
Stuur je tip, video of foto's naar:
  0511-441202 of   tip@rtvnof.nl.
Ravage op gedenkplaats voor overleden Andries uit Boelenslaan: “It is sa hurd, sa spikerhurd” · Foto('s): Politie & Ben de Jager
Ravage op gedenkplaats voor overleden Andries uit Boelenslaan: “It is sa hurd, sa spikerhurd” · Foto('s): Politie & Ben de Jager
  Politie & Ben de Jager

VANDAAG OP DE RADIO

105.0 - 105.8 - 107.0 - 107.3 - 107.8 FM
  • 00:00 - 08:00
    It lûd fan Stêd, Waad en Wâlden
    Non-stop muziek met (regio)nieuws en weer.
  • 08:00 - 09:00
    Goed Gestemd
    Oebele en Sia Vries
  • 09:00 - 11:00
    Tsjerke-tsjinst
    Dienst uit de streek
  • 11:00 - 12:00
    Capriccio
    Haite Schukking
  • 12:00 - 14:00
    Blasmusik im Herzen
    Durk en Annelies
  • 14:00 - 17:00
    Rûnwei Sport
    Live verslag van sport uit de streek
  • 17:00 - 18:00
    Geloven en Beleven
    Harry Nienhuis
  • 18:00 - 19:00
    Wâldklanken
    Harry Nienhuis
  • 19:00 - 21:00
    RTV Metalcafé
    Marcus en Jitse
  • 21:00 - 22:00
    Met de voet tussen de deur
    Martin van der Velde
  • 22:00 - 00:00
    New Age
    Kees Haremaker
© 1989 - 2024 RTVNOF · Contact · Tip de redactie · Ingezonden brieven · Disclaimer · Privacy Statement RTV NOF · Vrijwilliger worden?