Rest Noardeast-Fryslân krijgt ook glasvezel · Foto('s): Marit Anker
  Marit Anker

Rest Noardeast-Fryslân krijgt ook glasvezel

woensdag 15 mei 2019

De regio Noardeast-Fryslân loopt voorop als het gaat om de aanleg van glasvezel’’, zegt directeur Niek Geelhoed van Kabelnoord. ,,Op andere plekken in Nederland wordt ook wel glasvezel aangelegd, maar dat in een heel gebied honderd procent van de adressen is aangesloten op glasvezel, zie je nergens.’’ Ameland en Schiermonnikoog zijn inmiddels al volledig voorzien van glasvezel.

Kabelnoord heeft de aannemer nu opdracht gegeven om ook de resterende werkzaamheden in de (voormalige) gemeenten Dongeradeel, Kollumerland en Dantumadiel in te plannen. Het gaat om ongeveer 12.000 percelen. Kabelnoord heeft tussen 2014 en 2016 al 19.000 percelen aangesloten in deze regio. Maar in 2017 stopte de bank met de financiering voor de rest van de glasvezelaanleg.

Samenwerking sociale dagbesteding en Douma

De graafwerkzaamheden gaan in mei van start met de bedrijventerreinen Betterwird en de Hogedijken in Dokkum. Dit is het laatste gebied in Dokkum dat nog geen glasvezel heeft. Daarna begint Kabelnoord met het weghalen van kasten. Die zullen uit het straatbeeld verdwijnen. Na Dokkum is Damwâld aan de beurt. Vooraf krijgen alle inwoners die in aanmerking komen voor een glasvezelaansluiting persoonlijk een brief in de bus. De brieven en informatiekranten worden verpakt door medewerkers van de sociale werkplaats Dagbesteding Wil.

Drukkerij Douma uit Dokkum drukt alle brieven, enveloppen, aanmeldformulieren en de glasvezelkranten. Geelhoed: ,,Op deze manier willen we bedrijven uit de regio bij dit project betrekken. Beide bedrijven krijgen binnenkort een nieuwe glasvezelaansluiting van Kabelnoord omdat ze op Betterwird gevestigd zijn. In het najaar van 2019 kunnen de eerste klanten gebruik maken van een razendsnelle verbinding.’’

Rest Noardeast-Fryslân krijgt ook glasvezel · Foto('s): Marit Anker
  Marit Anker

Vandaag op de radio

 • 00:00 - 18:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
 • 18:00 - 19:00
  Lytse klankjes
  Lytse klankjes is een geestelijk programma bij RTV NOF voor de jonge luisteraars.
 • 19:00 - 21:00
  Gospel Time
  Gospelmuziek uit Noordoost-Friesland, maar ook van ver daarbuiten.
 • 21:00 - 22:00
  Geloven & Beleven
  Wekelijks ontvangen we een gast met wie gesproken over het geloof. In het gesprek wordt gesproken over persoonlijke ervaringen en de rol van het geloof in het leven van de gast.
 • 22:00 - 00:00
  RTV NOF Nonstop
  Nonstop de lekkerste muziek van nu en toen op jouw streekomroep!
© 1989 - 2020 RTVNOF · · Regio · Historie · Sport · Ondernemend · Agenda · Uitzending gemist · Contact