Ropta Boys pakt belangrijke winst in derby tegen VV Anjum · Foto('s): RTV NOF
  RTV NOF

Ropta Boys pakt belangrijke winst in derby tegen VV Anjum

zondag 21 april 2019

Oude tijden herleefden in Oosternijkerk qua toeschouwers. Maar liefst 312 toeschouwers waren aanwezig volgens de telling van Pieter de Groot uit Anjum. In de jaren 70 en 80 waren dit normale aantallen in de derby’s tussen Ropta Boys, Anjum en Oostergo. Mede door het schitterende weer waren de verwachtingen deze middag hoog bij de toeschouwers uit beide kampen. Voorafgaande aan de wedstrijd waren de Anjum supporters relaxter dan de Ropta Boys supporters.

Anjum stond er na drie overwinningen op rij een stuk beter voor dan Ropta Boys. Alleen winst telde eigenlijk vanmiddag voor Ropta Boys. En na iets meer dan negentig minuten kon Ropta Boys eindelijk weer drie belangrijke punten toevoegen op de ranglijst. De wedstrijd kwam eigenlijk pas los in de tweede helft. In de eerste helft gebeurde er bitter weinig en was er van een derby geen sprake. In de tweede helft was er voldoende gesprekstof aan beide fronten. Gezien het totale wedstrijdbeeld was de uiteindelijke minieme overwinning terecht voor Ropta Boys.

Eerste helft
In de eerste helft was er geen sprake van een derby. Er viel bitter weinig te beleven. Ropta Boys voetbalde iets gemakkelijker dan Anjum, maar van echte grote kansen was geen sprake in de beginfase. In de 7e minuut een kopballetje van Wiebe Wessel Bos over. Voor Ropta Boys kopte Tjidsger Braaksma een corner van Erik de Vries in de handen van keeper Lolke Dijkstra. Tot aan de 26e minuut waren het kleine speldenprikken zonder gevaar. In de 26e minuut kreeg Erik de Vries een grote mogelijkheid op aangeven van Tim van der Voort. Laatstgenoemde gaf de bal keurig breed op de vrijstaande Erik de Vries, maar deze maait volledig langs de bal op het hobbelige veld. In de 28e minuut werd een goed genomen vrije trap van Hendrik Willem van der Vorst klemvast gepakt door keeper Lolke Dijkstra. In deze fase voetbalde Ropta Boys iets gemakkelijker en kwam in de 33e minuut niet onverdiend op voorsprong. Een gave strakke voorzet van Anco Dijkstra werd goed ingeschat door Tjidsger Braaksma, want hij was met hoofd eerder bij de bal dan de uitkomende keeper en scoorde koppend fraai de 1-0. Een minuut later had Martin Kool de 2-0 op zijn schoen, maar zijn vliegend schot ging net naast. In de 39e minuut kwam er enig venijn in de wedstrijd. De heren Kees Kool en Johan Boersma laten zich verleiden tot domme dingen in de uiterste hoek bij de cornervlag. Scheidsrechter Lania hield voor beide spelers de kaart op zak, maar de toon was wel gezet. Vanaf dat moment werd het een wedstrijd. Vanaf dat moment ging Anjum beter voetballen en kreeg in de slotfase maar liefst 4 gevaarlijke corners op rij. Bij één van deze corners werd de bal in een mêlee van spelers van de doellijn gehaald. In deze fase kwam Ropta Boys goed weg, want de indraaiende corners waren stuk voor stuk gevaarlijk. Uiteindelijk werd de rust bereikt met een 1-0 voorsprong.

Tweede helft
Voor Anjum kwamen Minne Zijlstra en Jan Tijtsma in het veld, terwijl Ropta Boys niet wisselde tijdens de rust. De tweede helft werd een stuk aantrekkelijker en spannender dan de eerste helft. In de eerste minuut na rust was er een levensgrote kans voor Hendrik Willem van der Vorst. Met een lange rush speelde hij de gehele achterhoede van Anjum zoek en kwam oog in oog met de Anjum keeper. Hij schoot goed in, maar keeper Lolke Dijkstra wist met het puntje van zijn teen de bal te beroeren, waardoor hij net naast ging. (Een Iker Casillas moment voor Lolke Dijkstra) In de 49e minuut ging het mis bij Ropta Boys. Een voorzet van links werd met de hand beroerd door Anco Dijkstra. Het gevolg was een penalty voor Anjum. Meestal een zekerheidje bij Anjum voor Pope Bauke Holwerda, maar deze keer wist keeper Johannes de Groot zijn penalty uit de hoek te ranselen. Een mooie opsteker voor Ropta Boys en natuurlijk voor keeper Johannes de Groot. Maar het spel bleef op en neer gaan, met aan weerszijden kansen en mogelijkheden. Voor Anjum een bal voorlangs van Gerwin Dijkstra die niemand binnen tikt. Voor Ropta Boys is het Erik de Vries die enkele goede kansen creëert, maar net niet weet af te ronden of een verdediger treft die de bal net beroerd. In 65e en 66e minuut etaleerde keeper Lolke Dijkstra zijn klasse door twee pegels van Rudi Torensma en Erik de Vries tot corner te tikken. Het bleef ongelooflijk spannend en het was een klein wonder dat er niet meer werd gescoord. Beide keepers staken in ieder geval in goede vorm, want soms met hulp van de verdedigers hielden ze hun goal schoon. Het spel was niet hoogstaand, maar de spanning vergoedde veel in de tweede helft en uiteindelijk werd Tjidsger Braaksma de matchwinnaar.

Conclusie: Over de gehele wedstrijd genomen is de uiteindelijke overwinning terecht voor Ropta Boys. De punten waren hardnodig, want door deze winst zijn er maar liefst zeven ploegen die heel dicht bij elkaar staan en nog vol aan de bak moeten in de laatste vier wedstrijden om degradatie te voorkomen. Hopelijk weet Ropta Boys na deze overwinning de stijgende lijn vast te houden. Over twee weken komt Rijperkerk op bezoek in Oosternijkerk.

(C) Verslag: Jan Torensma

• 00:00 - 17:00
  • 17:00 - 19:00
  • 19:00 - 20:00
  • 20:00 - 21:00
  • 21:00 - 00:00